Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo vid mötet med Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu i Washington.

Senatorer kräver krafttag mot Saudiarabien

Amerikanska senatorer vill att USA tar krafttag mot Saudiarabien efter mordet på journalisten Jamal Khashoggi, sedan president Donald Trump hållit fast vid att landet ska stå på Saudiarabiens sida.

Ledare i senatens utrikesutskott kräver att Trumpadministrationen utreder om den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman legat bakom mordet. Republikanen Bob Corker och demokraten Bob Menendez har skickat ett brev till Trump där han uppmanas utreda om en utländsk person legat bakom ett brott mot mänskliga rättigheter.

President Donald Trump anklagas av demokratiska parlamentsledamöter för att undergräva landets underrättelsetjänst då bland annat CIA dragit slutsatsen att Mohammed bin Salman gett order om att Khashoggi skulle mördas.

- Mänskliga rättigheter är mer än bara ord, de måste betyda något. Och de betyder att stå upp och fördöma ett skamlöst mord av en utländsk regering. Alla som spelade en roll i det här mordet måste hållas ansvariga, säger den demokratiska senatorn Dianne Feinstein.

Stöd i kongressen

Enligt den republikanske senatorn Lindsey Graham finns ett starkt stöd bland både demokrater och republikaner i den amerikanska kongressen för kraftiga sanktioner mot Saudiarabien, "inklusive lämpliga medlemmar av kungafamiljen".

Hans uttalande kom några timmar efter Trumps uttalande.

Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu säger efter att ha träffat USA:s utrikesminister Mike Pompeo i Washington att den som beordrade mordet på journalisten Jamal Khashoggi ska ställas inför rätta.

- Vem som än gav instruktionen bör hållas ansvarig, säger han och fortsätter:

- Vem som än begick det här brottet bör ställas inför rätta.

Cavusoglu säger också att Ankaras mål är att ta reda på vem som låt bakom mordet, och att landet kan komma att begära en formell utredning av FN om förbindelsen med Saudiarabien hamnar i ett dödläge.

Ändrade versioner

Journalisten Jamal Khashoggi gick in på Saudiarabiens konsulat i Istanbul den 2 oktober för att skaffa dokument för att gifta sig. Han kom aldrig levande ut därifrån.

Inledningsvis hävdade Saudiarabien att han lämnat konsulatet, men regimen medgav senare att han dödats under sitt besök vid ett slagsmål som spårat ur.

Till sist uppgav regimen att mordet varit planerat av dem som utförde det.