Ett foto taget av den kurdisk-arabiska rebellalliansen SDF i den syriska staden al-Raqqa, bara timmar innan terrorrörelsen IS besegrades där.
Ett foto taget av den kurdisk-arabiska rebellalliansen SDF i den syriska staden al-Raqqa, bara timmar innan terrorrörelsen IS besegrades där.

Skräckregimen slut för al-Raqqas invånare

Att Islamiska staten (IS) besegrats i al-Raqqa är välkomna nyheter för den syriska stadens invånare, som de senaste åren levt i ett skräckvälde.

ANNONS
|

- Det har varit en skrämmande och märklig situation för Raqqaborna, den här belägringen. De har riskerat att helt plötsligt bli plockade från gatan, fängslade och avrättade, säger Björn Brenner, Mellanösternforskare vid Försvarshögskolan i Stockholm som själv tillbringat mycket tid i al-Raqqa.

Äventyrslystna unga

Brenner var främst i al-Raqqa innan IS intog staden 2014, men han har de senaste åren stått i kontakt med flera invånare. Han säger att de IS-aktivister och ledare som övertog staden inte hade någon vidare kunskap om varken al-Raqqa, Syrien eller arabvärlden i stort.

ANNONS

- Det var många äventyrslystna ungdomar som reste in utifrån, man hörde flera olika språk och dialekter på gatorna, berättar han.

IS-styret var inte desto mindre grymt. De senaste åren har varit särskilt svåra för kvinnor.

- Helst skulle de inte lämna sina hem. Om de behövde göra ett ärende och ville vara säkra på att komma tillbaka var det tvungna att ha en eller flera män med sig och dubbla burkor på kroppen, säger Brenner.

Vem ska styra?

Att IS var på väg att besegras i sin självutropade huvudstad, som ligger vid floden Eufrats strand, var något flera Raqqabor haft på känn de senaste veckorna. Invånare som flytt staden under IS välde hade börjat återvända hem redan innan kurdiska YPG – som ingår i den kurdisk-arabiska rebellalliansen SDF – hissade sin flagga på stadens arena.

- Vad de finner är total förstörelse, i vissa fall att deras hus har använts av IS, säger Brenner.

ANNONS

- Nu har alla en stor förhoppning om att återgå till ett mer vanligt liv, samtidigt som det är osäkert vem som kommer att kontrollera staden framöver. Kurdiska styrkor har ju lett offensiven, men de har sannolikt inte för avsikt att fortsätta att äga norra Syrien.

TT
Fakta: al-Raqqa

Före revolutionen var al-Raqqa en helt vanlig syrisk stad där invånarna brottades med typiska problem som låga löner, arbetslöshet och politisk repression. Men när den terrorstämplade militanta jihadistgruppen Islamiska staten (IS) tog kontrollen i början av 2014 förändrades allt.

IS extremt stränga tolkning av islamisk lag förvandlade staden till en främmande plats, med halshuggningar, piskstraff och utbrett kvinnoförtryck. I juni 2014 utropade IS al-Raqqa, som ligger i norra Syrien, till huvudstad i sitt självutnämnda kalifat.

Den USA-ledda alliansen som kämpar mot IS uppskattade i våras att det fanns mellan 3000 och 4000 jihadister i al-Raqqa, som då hade 200000–300000 invånare.

IS har inte tillåtit civila att lämna staden, men de som fortfarande hade några pengar kunde köpa hjälp av människosmugglare.

Källa: AFP

ANNONS