Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Det vanligaste färdmedlet när européerna reser. Arkivbild.

Slovener väljer bil – malteserna flyg och båt

Slovenerna åker mest bil, malteserna ligger högst för flyg- och båtresor medan fransmännen leder listan för att sätta sig på tåget. Det är några av resultaten när EU:s statistikbyrå Eurostat tittat närmare på européernas resande som leder till övernattningar.

Invånarna i EU-länderna plus Norge och Schweiz gjorde totalt 1,3 miljarder resor som ledde till sammanlagt 6,4 miljarder övernattningsnätter under 2017, visar rapporten. Det vanligaste färdmedlet var eget eller hyrt motorfordon, som stod för knappt två tredjedelar av resorna, följt av flyg med 17 procent, tåg på 11 procent, buss på 6 procent och båt på 2 procent.

Nästan tre fjärdedelar av samtliga resor gjordes inom det egna landet. Hälften var semesterresor, 35 procent för att hälsa på släkt och vänner, 12 procent affärsresor och 4 procent hade andra drivkrafter.

Slovenerna toppar bilåkandet med hela 85 procent av alla deras resor, malteserna toppar flyg och båt med drygt 63 respektive nära 37 procent och Frankrike leder tågresandet, nära 15 procent.

Siffrorna för svenskarna är nästan 6 miljoner resor med övernattningar i form av nära 52 procent bilresor, nästan 29 procent flygresor, drygt 11 procent tågresor, drygt 3 procent för buss och nära 4 procent på vatten.