Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Turkiskstödda rebeller ur Fria syriska armén (FSA) firar i staden Afrins stadskärna.

Snabbare offensiv än väntat i Afrin

Turkiets offensiv i Afrin har gått snabbare än vad många utomstående bedömare räknat med, enligt Paul Levin, chef för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet.

Den kurdiska YPG-milisen har tidigare varit effektiv mot IS-krigare. Men att möta en av världens största arméer med flygvapen som stöd har varit "oerhört svårt att stå emot", enligt Levin.

Kan gå mot Manbij

Även om en del insatser lär fortsätta gör han bedömningen att Afrin nu fallit till den turkiska militären och rebellstyrkorna.

- En av anledningarna till att det gick så fort verkar vara att YPG-milisen gjorde bedömningen att det inte var värt att försöka hålla mark i staden. Man har lärt sig av de oerhört våldsamma och brutala belägringarna av majoritetskurdiska städer i Turkiet att det sker till ett högt pris och inte går att stoppa, säger han.

Det är oklart vad nästa steg för Turkiet blir. Levin kan tänka sig att styrkorna fortsätter österut mot floden Eufrat, och också försöker ta kontroll över staden Manbij, där amerikanska styrkor finns.

- Det kommer att bli problem framöver, och ställa relationen mellan de två Natoallierade på sin spets.

Risk för etnisk rensning

Vad Turkiet tänkt sig med de redan intagna områdena är oklart. Levin säger att det är möjligt att man utser turkiska borgmästare, på liknande sätt som man gjort i områden där man tidigare rensat ut IS. Han säger att en stor farhåga är att Turkiet bygger flyktingläger eller hela städer i Afrin åt syriska flyktingar som i dag finns i Turkiet, eller som kan komma att fly från närliggande Idlib. Det skulle i grunden förändra befolkningssammansättningen, och därmed vara ett hot för den kurdiskdominerade regionen.

- Det skulle kunna beskrivas nästan som etnisk rensning i så fall, ett sätt att försöka att ändra demografin med våld, via tvångsförflyttning av hela flyktinggrupper, säger Levin.

Om Turkiet skulle försöka flytta arabiska flyktingar till Afrin skulle det vara politiskt och etiskt svårförsvarbart för EU att fortsätta att pumpa in pengar i Turkiet i flyktinguppgörelsen med landet. Levin hoppas att EU:s ledare försöker motverka eventuella sådana planer vid toppmötet i bulgariska Varna den 26 mars.

- Min förhoppning är att de tar upp det vid toppmötet och tydliggör för Turkiet att det i så fall vore svårt för EU att fortsätta att stödja Turkiet när det gäller omhändertagandet av syriska flyktingar.