Det snarlika namnet är en kupp orkestrerad av presidenten för att förvirra väljarna, hävdar Julia Tymosjenko. Arkivbild.
Det snarlika namnet är en kupp orkestrerad av presidenten för att förvirra väljarna, hävdar Julia Tymosjenko. Arkivbild.

Snarlikt namn förvirrar i Ukrainas val

ANNONS
|

Julia Volodymyrivna Tymosjenko och Jurij Volodymyrovyj Tymosjenko. Låter namnen lika?

Alltför mycket, hävdar Ukrainas forna premiärminister Julia Tymosjenko, som kandiderar i nästa veckas presidentval en tredje gång. Kandiderar gör även den mer anonyme parlamentsledamoten Jurij Tymosjenko.

Namnen har samma initialer och riskerar att förvirra väljarna när de ska kryssa för sin kandidat. Det är precis det som är presidentens avsikt, hävdar Julia Tymosjenko, som tidigare i mars talade rakt till president Petro Porosjenko under en presskonferens.

- Herr president, ha åtminstone lite heder kvar och plocka bort din marionettdocka Jurij Tymosjenko från kandidatlistan, sade hon då enligt den ukrainska tidningen Kyivpost.

ANNONS

Julia Tymosjenko är en kontroversiell politiker. 2011 dömdes hon för maktmissbruk och korruption, vilket ledde till ett fängelsestraff. Hennes politiska comeback inför årets val överskuggas dock av en annan kandidat – tv-komikern Volodymyr Zelensky – som gått fram kraftigt i opinionsmätningarna.

Presidentvalet i Ukraina hålls den 31 mars.

Rättad: I en tidigare version av texten gavs en felaktig beskrivning av Jurij Tymosjenko.

TT

ANNONS