Frigivningen av fångar är på agendan när afghanska ledare samlas under fredagen. Arkivbild.
Frigivningen av fångar är på agendan när afghanska ledare samlas under fredagen. Arkivbild. Bild: Rahmat Gul

Spänd förväntan på frigivning av fångar

ANNONS

Tusentals afghanska ledare ska samlas under fredagen för att försöka enas om frigivningen av 400 talibanska fångar, i hopp om att det kan återuppväcka fredssamtalen i landet.

– Vi förstår att frigivningen av de här fångarna inte är populär. Men den här handlingen kommer att leda till något som afghaner och Afghanistans vänner har suktat efter länge: minskat våld och direkta samtal som leder till fredssamtal och ett slut på kriget, säger USA:s utrikesminister Mike Pompeo inför mötet.

Afghanska myndigheter och talibanernas styre har tidigare enats om att frige ett visst antal fångar vardera, innan de tänker sätta sig ner och prata fredsavtal. Frigivningen av de sista 400 fångarna, varav flera beskrivs som "högriskfångar", som talibanerna vill se fria har därför blivit en politiskt laddad stötesten.

ANNONS
comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS