Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
USA:s dåvarande president John F Kennedy och första dam Jacqueline Kennedy vid kyrkan St Marys i Rhode Island 1961.

Spänd väntan på Kennedy-material

Torsdag är dagen K i USA. Över 3 000 sidor tidigare hemligstämplade dokument om mordet på president John F Kennedy 1963 kan bli offentliga. Det vill säga – om president Donald Trump inte agerar.

Historieintresserade och konspirationsteoretiker i USA gnuggar händerna och radar upp frågor: Var det Lee Harvey Oswald som ensam låg bakom mordet på Kennedy den där ödesdigra dagen i Dallas? Om så, vad gjorde Oswald i Mexiko veckan innan? Hade mordet kopplingar till någon främmande makt, som Kuba? Och finns det detaljer om JFK:s privatliv som ännu inte kommit ut i ljuset?

Allt material?

Skälet till att frågorna ställs just nu är att den 25-åriga hemligstämpel som dåvarande presidenten George H W Bush satte på dokumenten 1992 löper ut just på torsdagen. President Trump sade nyligen att han är villig att offentliggöra materialet – men han har ännu inte specificerat om han vill att allmänheten ska få ta del av alla de 3 150 sidorna eller om han kommer att beordra att vissa förblir hemliga.

"Det länge emotsedda offentliggörandet av #JFKFiles äger rum i morgon. Så intressant!", twittrade Trump under natten till torsdagen svensk tid.

Presidenten kan välja att låta delar av materialet vara hemligt med hänvisning till att det skulle skada försvaret, underrättelsetjänsterna, rättsväsendet eller utrikespolitiska relationer, enligt lagen från 1992, skriver nyhetskanalen CNN.

Öppet sår

Merparten av dokumenten uppges vara från 1960- och 70-talen, men vissa skrevs så sent som på 1990-talet av bland annat underrättelsetjänsten CIA. Flera underrättelsetjänster uppges ha bett presidenten att nu vara återhållsam när det gäller att offentliggöra dokumenten. Historiker och vissa av Trumps partikamrater i kongressen är av motsatt åsikt.

Mordet på John F Kennedy är fortfarande något av ett öppet sår i USA. Det klarades aldrig upp eftersom den huvudmisstänkte Oswald mördades när han skulle flyttas till fängelset. Det har varit föremål för en uppsjö av konspirationsteorier.