Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Colombiansk polis vid gränsövergången Tienditas mot Colombia.

Spänningen tilltar vid Venezuelas gräns

Hjälpsändningarna som väntar kring Venezuela blir allt fler – men president Nicolás Maduro sätter fortsatt stopp. Vid gränsen till Brasilien har situationen urartat i sammandrabbningar där två personer uppges ha dödats.

Venezuelanska säkerhetsstyrkor har dödat två personer ur den lokala ursprungsbefolkningen nära den brasilianska gränsen, skriver nyhetsbyrån AFP med hänvisning till människorättsorganisationen Kapé kapé.

Ledare för lokala grupper berättar att de försökte stoppa en militärkonvoj som passerade byn Kumarakapay, då man misstänkte att den var på väg till gränsen för att förhindra hjälpsändningar. Enligt vittnesuppgifter från grupperna har en kvinna blivit ihjälskjuten av soldater, skriver Reuters. Den andra personen ska ha varit hennes make, enligt Kapé kapé.

Venezuelanska myndigheter har inte kommenterat dödsskjutningen, men oppositionsledaren Juan Guaidó skriver om händelsen på Twitter , i en serie inlägg som avslutas:

"I det här avgörande ögonblicket måste du avgöra vilken sida du står på. Till alla inom militären: mellan i dag och i morgon kommer ni att definiera hur ni vill bli ihågkomna", skriver han.

FN:s generalsekreterare António Guterres reagerar också på händelsen och går ut med en "stark uppmaning" om att allt våld ska undvikas i Venezuela.

Amerikansk nödhjälp

Nicolás Maduros beslut att stänga gränsen mot grannlandet Brasilien har mött starkt motstånd. Oppositionsledaren Juan Guaidó har uppmanat omvärlden att skicka bistånd till Venezuela och därigenom trotsa den sittande presidenten och den venezuelanska militären som stödjer honom.

Under fredagen landade USA:s särskilda Venezuelasändebud Elliott Abrams i Cúcuta i Colombia för ett möte med den colombianske presidenten Iván Duque och hans motsvarigheter i Chile och Paraguay, Sebastián Piñera och Mario Abdo Benítez.

Med på planet fanns också medicin och mat, tillräckligt för att mätta 2 000 personer under en månad, som är tänkt att gå till Venezuelas befolkning.

- Den humanitära och socioekonomiska situationen i Venezuela är väldigt svår. Det finns ett fruktansvärt behov av matleveranser och det internationella samfundet svarar på det, säger Abrams till AFP.

Ytterligare ett amerikanskt plan med nödhjälp har landat på den karibiska ön Curaçao utanför Venezuelas kust, men varorna kommer inte att lämna hamnen utan klartecken från den venezuelanska regeringen, enligt Curaçaos regering.

Ryssland: Provokation

Juan Guaidó har tagit sig till gränsen mot Colombia för att försöka få in humanitär hjälp. Maduro avfärdar dock hans resa som en "billig show". Presidenten anser att om man accepterar hjälp utifrån så öppnar det för att USA kan ingripa militärt i det oljerika, men krisdrabbade landet.

Ryssland, som stöttar Maduroregimen, anklagar USA för att använda förnödenheterna som en täckmantel för att föra militärt stöd och utrustning "närmare venezuelanskt territorium".

Ryssland har flera gånger tidigare anklagat USA för att driva på för en kupp i landet och enligt Maria Zacharova, talesperson för det ryska utrikesdepartementet, är planerna på att trotsa de stängda gränserna "en farlig provokation" som kan leda till "kraftigt ökade spänningar" runt om i världen.

"Ingen väg tillbaka"

Juan Guaidó, som är parlamentets talman, har utropat sig till interimspresident med hänvisning till att fjolårets presidentval inte gick rätt till och att landet saknar rättmätig ledare.

- Vi vet att regimen kommer att göra allt för att hindra oss från att nå gränsen, men ingenting stoppar oss, vi kommer att fortsätta, säger oppositionspolitikern Yanet Fermín, som färdas tillsammans med Guaidó mot Colombiagränsen.

María Teresa Belandria, som Guaidó utsett som sin ambassadör i Brasilien, säger att hjälpsändningar därifrån kommer att fortsätta oavsett.

- Insatsen fortsätter. Det finns ingen väg tillbaka, säger hon till AFP.

Rättad: I en tidigare version fick poliserna i ena bildtexten fel nationalitet – de är från Colombia.