Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vapenrättsaktivisten och självutnämnde kryptoanarkisten Cody Wilson håller upp pistolen "The Liberator", tillverkad helt i plast med hjälp av 3D-skrivare. Nu ska en domstol avgöra om det är lagligt eller ej att publicera ritningarna till pistolen på internet. Arkivbild.

Spökpistoler under lupp i USA

Spökpistoler, vapen gjorda helt eller delvis av plast, sätter skräck i många amerikaner. Nu ska en domstol ta ställning till om det är en fråga om yttrandefrihet eller vapenhandel att publicera ritningar till skjutvapen som vem som helst kan skriva ut med 3D-skrivare. Men hur enkelt är det egentligen att skriva ut en fungerande pistol?

Under fredagen kommer en domstol i Seattle i USA att höra argument för eller emot att tillåta ritningar och instruktioner för tillverkning av skjutvapen med hjälp av 3D-skrivare att publiceras på internet. De som är för menar att publiceringen omfattas av yttrandefriheten, medan de som är emot pekar på risken dessa vapen utgör eftersom de inte går att spåra och är svåra att upptäcka i säkerhetskontroller.

Fram till juli i år hindrades mannen bakom ritningarna, Cody Wilson, från att publicera dem med hjälp av en lag som reglerar export av militära varor. Men det amerikanska utrikesdepartementet har nu ändrat inställning.

- Eftersom vapnen inte ger en militär fördel, kan inte myndigheterna försvara att man reglerar distributionen av ritningarna, säger Eric Soskin, som representerar de federala myndigheterna, enligt New York Times.

Han menar också att de vapen som kan tillverkas av en 3D-skrivare inte skiljer sig från de som går att köpa i affärerna och då inte heller ska begränsas.

Men domare Robert Lasnik höll inte med och utfärdade ett temporärt stopp för publiceringen med motiveringen att "det finns en risk för bestående skada" om ritningarna blir allmänt tillgängliga.

Inte bara USA

Det är inte bara i USA som plastvapen är ett växande fenomen. I Australien har polisen hittat vapen helt eller delvis utskrivna i plast. Även i Sverige hittades förra året vapen i Malmö där delar hade skrivits ut med hjälp av 3D-skrivare, även om det inte hör till vanligheten.

"Vi har inte hittat fler och jag tror att de vapen vi hittade var mer eller mindre en engångshändelse. Det är sannolikt lättare att få tag på riktiga vapen", skriver Malmös polismästare Stefan Sintéus i ett mejl till TT.

Inte heller Tullverket ser någon oroande trend, men följer debatten i USA med visst intresse.

- Det är alltid intressant att titta på vad som händer i USA. Idéer om hur man kan kringgå lagstiftning har en viss tendens att sprida sig. Men än så länge har vi inte sett något konkret exempel, säger Jesper Liedholm, pressekreterare på Tullverket.

Inte heller i USA verkar det finnas några faktiska exempel där ett 3D-utskrivet vapen har använts för att begå brott.

Dyrt och osäkert

Och även om aktivister som Cody Wilson gärna vill visa att vem som helst nu med bara några klick kan tillverka egna vapen är det inte riktigt så enkelt.

- Rent tekniskt är det ganska lätt. Ritningarna finns på nätet och det går att få tag på allt mer avancerat material. Men även om du kan skriva ut komponenterna på ett par dagar så vet du inte om de håller och de är inte så säkra, säger Mattias Kristiansson, marknadschef för företaget 3D-verkstan.

- För att kunna skriva ut i den kvalitet som krävs får man dessutom betala uppemot 20 000–30 000 kronor eller mer för en bra skrivare.

När australisk polis 2013 tillverkade och testsköt pistoler enligt Wilsons ritningar sprängdes vapnen efter varje skott. En brittisk expert som också har testskjutit spökpistolen berättade för The Guardian att hans enda oro var att någon skulle ladda ner ritningarna, tillverka ett vapen och skadas i tron om att det är säkert att avfyra.

- Du kanske kan skjuta en eller två kulor men det är en väldig sprängkraft i ett vapen så de håller inte för så mycket, säger Mattias Kristiansson.