Spanien – migranternas nya väg till EU

Spanien hyllades när det nyligen tog emot två räddningsbåtar som Italien och Malta vägrat ta emot. Samtidigt puttrar allt fler gummibåtar norrut från Marocko över Gibraltar sund. Spanien är på väg att bli den nya vägen till EU, vilket kan öka de politiska spänningarna inom unionen.

ANNONS
|

Trots att det totala antalet asylsökande till EU minskar stadigt, anstränger frågan relationerna inom EU kanske mer än något annat ämne.

Under juni kom fler asylsökande sjövägen till Spanien än till Italien, Malta och Grekland sammantagna, skriver El País.

De senaste veckorna har antalet ökat märkbart när Italien stängt sina hamnar, och städerna längs den spanska sydkusten har fått svårt att hitta plats åt resenärerna och processa deras ärenden.

En icke namngiven EU-diplomat säger till nyhetsbyrån Reuters att man nu måste hålla ögonen på Spanien och "inte låta det explodera".

Ringer och varslar

Människosmugglare i Marocko utnyttjar en människorättsaktivist för att ringa och varsla spanska kustbevakningen när en gummiflotte satt i väg norrut med otillräckligt bränsle, berättar Oriol Estrada vid kustbevakningen för Reuters.

ANNONS

- De vet att livräddarna kommer att ta hand om dem.

- De ringer och säger att den och den båten har lämnat den och den platsen med så och så många mnänniskor. Ibland ger de till och med namnen på personerna ombord.

Liknande tillvägagångssätt användes av människosmugglare i Libyen till dess att Italiens regering kallade livräddningsfartygen för "taxibåtar" och vägrade ta emot dem.

Räddningsmanskap berättar att det börjat komma pakistanier och lankeser också, vilket tyder på att människosmugglare mer aktivt tar sikte på Spanien.

Marocko är själv ett invandringsland, men har blivit viktigare som avstamp mot Europa sedan förhållandena i Libyen blivit allt omänskligare.

- I Libyen såg jag migranter bli beskjutna med skarpa skott. En libysk tonåring sköt ihjäl en vän till mig inför mina ögon, berättar Oumar Dialo från Guinea för Reuters i Rabat i Marocko. Han har själv gett upp den vägen.

ANNONS

- Jag skulle inte rekommendera Libyen ens till min fiende.

EU vill bromsa

I Bryssel försöker EU bromsa inreseförsök på alla fronter, och har bland annat lovat stöd till Spanien och Marocko för att hejda trafiken. Den spanska regeringen talar, liksom den svenska, om harmoniserade regler för hela EU.

I veckan hålls ett möte på tjänstemannanivå i Bryssel där den österrikiska regeringen ska lägga fram ett hemligt förslag om att i princip alla asylsökande ska avvisas vid EU:s yttre gränser, uppger tidskriften Profil.

Ansökan ska bara kunna göras utifrån, och för att godkännas måste man förbinda sig att "respektera EU:s värderingar, grundläggande rättigheter och friheter". Båda dessa förslag bryter mot Genèvekonventionen, konstaterar den österrikiska tidskriften.

TT

Fakta: Båtmigranter till Spanien

Sedan årets början har Spaniens hamnar tagit emot drygt 14950 migranter och 292 döda migranter. Under samma tid 2017 hade landet tagit emot 6513 (69 döda.)

Resorna till Europa minskar kraftigt. Under 2015 reste en miljon flyktingar över havet. Hittills i år har ca. 46100 registrerats. Hittills i år har 1480 människor dött under resorna, mot 3700 registrerade för hela 2015.

Källor: El Paîs, Reuters (som hänvisar till FN-statistik).

ANNONS