Brexitpartiets ledare Nigel Farage älskas av många britter – men är samtidigt djupt ogillad av andra. Och satirtidningarna, som exempelvis Private Eye, älskar att driva med honom.
Brexitpartiets ledare Nigel Farage älskas av många britter – men är samtidigt djupt ogillad av andra. Och satirtidningarna, som exempelvis Private Eye, älskar att driva med honom.

Splittrade britter i oönskat val

Väljarna suckar och fräser när ett splittrat Storbritannien håller EU-val, mitt i pågående regeringskris och brexitkaos. Konservativa partiet hotas av totalfiasko.

ANNONS
|

Längs den brittiska östkusten blåser det snålt från Nordsjön, där vikingarna en gång gjorde sina första härjningar redan i slutet av 700-talet.

Nu är det i stället det nystartade och ilskna Brexitpartiet som härjar med de etablerade partierna. Ärkebrexitören Nigel Farage fick visserligen en milkshake kastad över sig när han kampanjade i huvudorten Newcastle i måndags. Ändå väntas han och hans Brexitparti bli torsdagens stora segrare i EU-valet.

Opinionsmätningar har gett Farage ända upp till 37 procents stöd i dagens EU-val – mot futtiga 7 för Konservativa partiet och bara 13 för Labour.

ANNONS

"Förfärligt skött"

I centrala Newcastle visar talande nog ett gäng soptunnor vägen mot en av vallokalerna. Många är inte alls förtjusta i att behöva rösta i EU-valet – när man ju skulle ha lämnat EU redan i mars.

- Jag röstar mest för att jag måste, för att folk en gång i tiden slogs för min rätt att göra det, suckar väljaren Andrew på väg ut från sin vallokal.

- Vi måste leva upp till resultatet i folkomröstningen 2016. Allt det här har skötts förfärligt, både av parlamentet i London och av EU-parlamentet och EU-kommissionen, säger Andrew till TT.

Hoppfull Farage

På väg ut från samma ställe konstaterar Alice, invandrad från Frankrike, att torsdagens röst egentligen inte har någon praktisk betydelse för om brexit blir av eller inte.

- Vi vet att läget är 50-50 bland befolkningen. Jag tror inte att det här förändrar något. Men vi måste försöka få till någon lösning, på något sätt, säger Alice till TT.

ANNONS

Brexitpartiets ledare Nigel Farage hoppas ändå att valresultatet definitivt ska få landets politiker att förstå att väljarna vill lämna EU.

- Om vi vinner stort på torsdag kommer vi att döda alla möjligheter för (det brittiska) parlamentet att tvinga på oss en andra folkomröstning, sade partiledaren på sitt sista valmöte i förrgår.

"Usel idé"

Samtidigt vädrar även landets EU-anhängare morgonluft. I Skottland hoppas nationalistpartiet SNP på en storseger och nationellt ligger Liberaldemokraterna tvåa i opinionsmätningarna.

"Vårt budskap är enkelt och lätt: rösta på Liberaldemokraterna för att stoppa brexit", skriver partiledaren Vince Cable på Twitter.

Väljaren Mark i Newcastle gick på Cables linje.

- Jag är 100 procent för att stanna kvar i EU. Det är en usel idé att lämna och det kommer att skada oss ekonomiskt. Så jag kollade på opinionsmätningarna och röstade för det parti som har bäst chans att stå upp mot Brexitpartiet, säger Mark till TT.

ANNONS

May lämnar?

Bakom allt ligger premiärminister Theresa Mays misslyckande med att få underhuset att godkänna det utträdesavtal som hon förhandlat fram med EU. Sakta men säkert har hennes ställning blivit allt svagare, med stor splittring inom partiet och otaliga regeringsavhopp som följd.

Parallellt har spänningarna också vuxit allt mer mellan anhängare och motståndare till brexit. På flera håll rapporterades om en irriterad valdag. I Aldershot fick en 80-årig valövervakare från Brexitpartiet en milkshake hälld över sig, precis som Farage härom dagen. Från andra ställen meddelades att många icke-brittiska EU-medborgare hindrats från att rösta, trots att de har rätt att göra det.

I Edinburgh hoppas väljarna Lucy och Rebecca fortfarande på att brexit aldrig ska bli verklighet.

- Jag tror inte på nationalismen. Hela brexit är ett enormt slöseri med pengar, säger Lucy till TT.

Newcastle/Edinburgh, TT:s korrespondent

Fakta: EU-valet i Storbritannien

Eftersom Storbritannien ännu inte har lämnat EU måste landet hålla val till EU-parlamentet. Totalt ska 73 ledamöter väljas – även om det fortsatt är osäkert om de ens kommer att ta plats i parlamentet när det formellt tillträder den 1 juli.

De brittiska mandaten tillsätts inte nationellt, utan via tolv valkretsar: nio i England samt vardera en i Skottland, Wales och Nordirland. Flest ledamöter har valkretsen Sydöstra England med tio, medan Nordirland och Nordöstra England endast har vardera tre.

I EU-valet 2014 blev EU-kritiska Ukip största brittiska parti med 26,6 procent av rösterna och 24 ledamöter, mot 20 för Labour och 19 för Konservativa partiet. Efter otaliga interna bråk inom Ukip har dock merparten av anhängarna sedan dess gått över till det nybildade Brexitpartiet, som leder klart i opinionsmätningarna.

ANNONS