Alpha Condé när han fortfarande innehade makten i Guinea. Arkivbild.
Alpha Condé när han fortfarande innehade makten i Guinea. Arkivbild. Bild: Seth Wenig/AP/TT

Störtade exledaren Condé får lämna Guinea

ANNONS

Guineas militärjunta har tillåtit den tidigare ledaren Alpha Condé att lämna landet. Den 84-årige Condé störtades från makten av militär förra året.

Enligt Guineas ledning tillåts Condé lämna landet av "humanitära anledningar" och i respekt för hans dignitet och integritet.

Juntan tillägger att han ska få läkarvård utomlands, och enligt uppgifter flög Condé till Turkiet på lördagen.

Expresidenten i det västafrikanska landet väckte stort missnöje när han ville ändra grundlagen så att han kunde ställa upp för en tredje mandatperiod. Han valdes sedan en tredje gång 2020, med massiva protester som följd.

Kuppen mot honom i september 2021 leddes av Mamady Doumbouya, och Condé fängslades för att utredas för bland annat medhjälp till mord, tortyr och våldtäkter.

ANNONS

Anklagelserna mot Condé ska ha lagts ned.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS