Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Barn som växer upp på landsbygden rör sig mer allsidigt och får bättre motorik, visar en pågående studie vid Jyväskylä universitet. Arkivbild.

Stadsbarn klumpigare än barn på landet

Stadsbarn är ofta klumpigare än barn som vuxit upp på landet, rapporterar Yle som citerar en pågående studie från Jyväskylä universitet i Finland. Trots att barnen i Helsingforsområdet deltar mer i arrangerade idrotts- och motionsaktiviteter än andra, är deras motoriska förmåga sämre än hos barn som växer upp i mellersta eller norra Finland. Främst gäller det bollsinnet.

- I ledarledda aktiviteter tränar man ofta en enda gren, och då kan barnet få en god förmåga just på det området. Men om man tänker på vad som behövs för att klara sig till vardags, så är det så att ju mångsidigare motion desto mer nytta gör den, säger docent Arja Sääkslähti till Yle.

Landsbygdsbarn har bättre tillgång till natur, och hela familjen rör sig också mer tillsammans utomhus. Att ha sämre motorik innebär sämre balans, och i och med det större risk att halka och skada sig. Vid ensidig motion ökar också risken för träningsskador när man blir äldre.

Projektet besöker förskolebarn mellan tre och sju år runt i Finland. Studier utomlands visar liknande resultat.