Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

FN:s särskilda Syriensändebud, svensk-italienaren Staffan de Mistura. Arkivbild

Staffan de Mistura lämnar sitt Syrienuppdrag

Svensk-italienaren Staffan de Mistura lämnar sitt uppdrag som FN:s särskilda sändebud för kriget i Syrien. De Mistura har haft uppdraget i drygt fyra års tid.

- Jag kommer att lämna under den sista veckan i november, bekräftar han själv vid ett möte i FN:s säkerhetsråd.

71-åringen är den tredje personen på posten. Han lämnar av "helt personliga skäl" och har sedan tidigare diskuterat saken med FN:s generalsekreterare António Guterres.

De Mistura understryker att han kommer att fortsätta sitt arbete "till den sista timmen på den sista dagen på mitt mandat".

Vill bilda kommitté

Nästa vecka reser han till den syriska huvudstaden Damaskus, med förhoppning om att en kommitté som kan ta fram en ny syrisk grundlag ska kunna bildas.

Medan striderna fortsatt på marken i Syrien – och regimen anklagats för attacker med kemiska vapen – har Staffan de Mistura hävdat framsteg inom fredssamtalen i Gèneve. Det har dock inte skett några stora genombrott och förra året tog Ryssland, Iran och Turkiet initiativ till en parallell samtalsprocess i Kazakstans huvudstad Astana.

Initiativet till en grundlagskommitté syftar dock till att lägga en grund för ett stabilt Syrien i efterkrigstid.

De Mistura har tidigare haft FN-uppdrag i Afghanistan, Irak, Libanon, Rwanda och Somalia. Under en kortare period 2013 tjänade han som vice utrikesminister i en teknokratisk regering i Italien.

Talas om efterträdare

Det tidigare Syriensändebudet, den algeriske diplomaten Lakhdar Brahimi, avgick när Genèvesamtalen vid ett tillfälle bröt samman helt. Innan dess satt den tidigare generalsekreteraren Kofi Annan på posten i ett halvårs tid, innan han avgick med förklaringen att det var ett "omöjligt uppdrag".

Inom FN talas det redan om vem som kan bli sändebud nummer fyra, enligt AFP:s uppgifter. Då talas det bland annat om Mellanösternsändebudet Nikolaj Mladenov och Iraksändebudet Jan Kubic.