Arkivbild på Storbritanniens utrikesminister Liz Truss.
Arkivbild på Storbritanniens utrikesminister Liz Truss. Bild: Paul Ellis

Storbritannien: Ryssland planerar införa prorysk ledare i Ukraina

På lördagskvällen släppte det brittiska utrikesdepartementet ett pressmeddelande om att Ryssland planerar tillsätta ett proryskt ledarskap i Ukraina. Hur det ska gå till framgår inte, men flera ukrainska ex-politiker listas som kandidater. Ryssland nekar till anklagelserna.

ANNONS

Enligt pressmeddelandet har det brittiska utrikesdepartementet ”information som indikerar att den ryska regeringen vill installera en prorysk ledare” i Ukrainas huvudstad Kiev.

Installationen är en del i övervägandet om huruvida Ryssland ska invadera Ukraina eller inte, skriver man i kommunikén. Man listar även namnen på fyra före detta ukrainska politiker, som enligt utrikesdepartementet har kopplingar till rysk underrättelsetjänst. Listan innefattar en tidigare premiärminister, två före detta vice premiärministrar och en tidigare biträdande chef vid det ukrainska säkerhetsrådet, NSDC.

Pressmeddelandet specificerar inte vilka, men säger att ”vissa av dessa har kontakt med ryska underrättelseofficerare i planerandet inför en attack på Ukraina.”

ANNONS

Några bevis på hur Ryssland ska gå till väga presenteras inte.

Utrikesministern: Kommer inte tolerera

Storbritanniens utrikesminister Liz Truss citeras i pressmeddelandet, och säger att informationen som släppts under kvällen ”skiner ett ljus på omfattningen av rysk aktivitet designad för att underminera Ukraina”, samt att det ger en inblick i ”Kremls tänkande.”

Truss berättar vidare att Ryssland måste trappa ner och avsluta sin aggressionskampanj, samt att ”varje militärt intrång i Ukraina skulle vara ett enormt strategiskt misstag med stora kostnader.”

Via Twitter skriver hon att Storbritannien ”inte kommer tolerera Kremls komplott” att installera ett proryskt ledarskap.

Vita huset: ”Djupt oroande”

Under sena lördagskvällen reagerade även den amerikanska regeringen på Storbritanniens uppgifter. Enligt Emily Horne, talesperson för Vita husets nationella säkerhetsråd, är informationen ”djupt oroande.

– Komplotter av denna sort är djupt oroande. Det ukrainska folket har den suveräna rätten att själva bestämma över sin framtid. och vi kommer stå enade med våra demokratiskt valda partners i Ukraina, säger Horne till Fox news.

Ryssland nekar anklagelserna

I ett inlägg på det ryska utrikesdepartementets Facebooksida förnekar man kategoriskt anklagelserna.

Man kallar de brittiska uppgifterna för ”desinformation”, samt att anklagelserna är ytterligare bevis på att det är ”Natomedlemmar ledda av de Anglosaxiska nationerna” som eskalerar spänningarna kring Ukraina.

ANNONS

Man uppmanar även det brittiska utrikesdepartementet att ”upphöra med dessa provokativa aktiviteter”, ”sluta sprida nonsens” och i stället fokusera på att lära sig historien om ”det Mongol-Tatariska oket”, en referens till mongolernas erövrande av 1200-talets Ryssland.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS