Stormakter stöder saudierna – Iran pekas ut

Vapnen som användes mot de saudiska oljeanläggningarna kom från Iran, slår den saudiskledda koalitionen fast två dagar efter attacken. Men Iran förnekar all inblandning – samtidigt som stormakterna sluter upp bakom Saudiarabien.

ANNONS

– Vi är redo att hjälpa Saudiarabien så att landet kan skydda sitt territorium, lovar Rysslands president Vladimir Putin och erbjuder saudierna att köpa det ryska luftvärnssystemet S-300.

Ungefär samtidigt förklarar USA:s försvarsminister Mark Esper att USA:s militär förbereder ett svar på drönarattackerna i lördags mot två saudiska oljeanläggningar, och USA:s president Donald Trump slår kort därpå fast att "det sannerligen ser ut som att Iran är ansvarigt för attackerna".

– USA skulle verkligen hjälpa saudier under attack, säger Trump men betonar att USA vill undvika krig med Iran och att Washington ändå vill ha mer bevis för vem som låg bakom attackerna.

ANNONS

Angreppen i lördags bedöms ha drabbat ungefär hälften av Saudiarabiens oljeproduktion.

Iran nekar ihärdigt

– Utredningen pågår och alla indikationer pekar på att de vapen som användes i båda attackerna kom från Iran, slog den saudiskledda koalitionens talesperson Turki al-Maliki fast vid en pressträff i den saudiska huvudstaden Riyad några timmar tidigare

Putins utfästelse kom i samband med att han på måndagen träffade en av konfliktens huvudpersoner, Irans president Hassan Rohani, tillsammans med Turkiets dito Recep Tayyip Erdogan i den turkiska huvudstaden Ankara.

Men Rohani tillbakavisar alla påståenden om att Iran skulle ligga bakom attackerna. Enligt honom rör det sig om självförsvar från jemeniterna själva.

– Jemen är måltavla för dagliga bombningar. Jemens folk har tvingats att svara, de försvarar endast sig själva.

Det har också de jemenitiska Iranstödda Huthirebellerna hävdat. Gruppen som strider mot den saudiskledda militärallians som stöder regeringssidan i Jemenkriget, meddelade i ett tidigt skede att den lag bakom attackerna.

Bevis mot Iran

På måndagen twittrade gruppen att världens största oljeproducent Saudi Aramcos anläggningar fortfarande är ett mål, och man uppmanade samtidigt utlänningar att lämna området.

Men bevis pekar på att uppskjutningsplatsen för attacken var väst-nordväst om målen, inte söderut i Jemen, enligt en amerikansk källa.

– Det råder inget tvivel om att Iran står bakom det här. Oavsett hur man beskriver det så är det ett faktum. Det finns ingen annan kandidat, säger källan.

ANNONS

Personen säger att 19 nedslagsplatser har konstaterats och att det finns tecken på att kryssningsrobotar använts, vilket motsäger Huthirebellernas uppgifter om att de genomförde attacken med tio drönare.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo sade redan i söndags att Iran ligger bakom angreppet.

Kina vill inte dra några slutsatser om vem som bär ansvar för attacken, och uppmanar till återhållsamhet.

– Vi hoppas att båda sidor (Iran och USA) kan iaktta återhållsamhet och tillsammans trygga fred och stabilitet i Mellanöstern, säger Hua Chunying, talesperson vid det kinesiska utrikesdepartementet.

"Extremt oroad"

På måndagen kommenterar också Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg attackerna för första gången och förklarar att han är "extremt oroad" över uppgifterna.

Stoltenberg anklagar samtidigt Iran för att "destabilisera regionen".

Amirali Hajizadeh, chef för det iranska revolutionsgardets flygvapen, säger å sin sida att landet är redo för krig.

– Alla amerikanska baser och deras hangarfartyg på ett avstånd av 2 000 kilometer runt Iran är inom räckhåll för våra robotar, säger han enligt nyhetsbyrån Tasnim.

USA:s president Donald Trump. Arkivbild.
USA:s president Donald Trump. Arkivbild. Bild: Pablo Martinez Monsivais/AP/TT

Fakta: Kriget i Jemen

Jemen, ett av världens fattigaste länder, ligger på Arabiska halvön och är till ytan något större än Sverige. Landet bildades när Nord- och Sydjemen enades 1990. Landet har en uppskattad folkmängd på drygt 28 miljoner invånare.

Växande protester mot regimen i samband med arabiska våren ledde 2011 till att president Ali Abdullah Salih avgick. Landet klövs återigen, och fick två konkurrerande maktcentrum, huvudstaden Sanaa och Sydjemens forna huvudstad Aden.

De shiamuslimska Huthirebellerna, lierade med Iran, tog kontroll över Sanaa 2014. Mot dem står en militärallians, ledd av Saudiarabien, som stödjer Salehs efterträdare president Abd Rabbu Mansur Hadi. Styrkor lojala med den tidigare presidenten Ali Abdullah Saleh har slagits på Huthirebellernas sida. Men sedan Saleh öppnat för förhandlingar med Saudiarabien dödades han av Huthirebeller i december 2017. Situationen kompliceras av att lokala miliser, extremistgrupper och separatister verkar i landet.

Sedan den saudiskledda militäralliansen började flygbomba Huthirebellerna i mars

Fakta: Saudi Aramco

Saudi Aramco, officiellt Saudi Arabian oil company, är världens största oljeproducent och betraktas som en kronjuvel på den saudiska ekonomin. 2018 redovisade företaget en omsättning på 356 miljarder dollar och en nettovinst på 111 miljarder.

Oljeraffinaderiet i Abqaiq beskrivs av Saudiarabien som världens största. Anläggningen producerade i genomsnitt sju miljoner fat olja per dag under 2018.

Khurais är ett oljefält beläget 25 mil sydväst om Dharhran, och är landets näst största. Produktionen ökade i slutet på förra året till 1,5 miljoner fat per dag. I Khuraisanläggningarna ingår också två andra fält i ett område på nästan 2 900 kvadratkilometer.

Källor: Reuters, al-Jazira

ANNONS