Storpolitik och kohandel bakom offensiv

Kraftigt försämrade relationer med USA och någon slags uppgörelse med Ryssland är bidragande orsaker till att Turkiet går in i Afrin i Syrien, bedömer Turkietkännaren Paul Levin.

ANNONS
|

Enligt Paul Levin har Turkiet länge velat rensa Rojava i norra Syrien, där Afrin är en av tre kantoner, från kurdiska YPG. På hemmaplan bedriver Turkiet vad som kan beskrivas som ett lågintensivt krig mot kurdiska PKK, som klassats som terrororganisation av USA och EU.

På andra sidan gränsen styr PYD, och dess väpnade gren YPG.

- Det är ett parti- och en militärorganisation som nästan kan beskrivas som PKK:s syriska gren. De är i alla fall mycket nära kopplade, säger Paul Levin, chef för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet.

ANNONS

Komplicerad storpolitik

Det som komplicerar är att både USA och Ryssland stött YPG i striderna mot IS. Ryssland har dessutom haft en egen styrka i Afrinområdet.

- Samma dag som Erdogan annonserade den här aktionen så hade USA meddelat att man hade planer att sätta upp en 30000 man stark gränskontrollstyrka som i princip skulle patrullera gränsen mot Turkiet och Irak. Det sågs av Turkiet som extremt provokativt, säger Levin.

Han tror att en anledning till att offensiven sker just nu är att Turkiet och Ryssland nått någon slags uppgörelse.

- En uppgörelse där Ryssland låter Turkiet gå in i Afrin i utbyte mot något annat, oklart vad, men det skulle kunna vara att Turkiet låter den syriska armén gå in efter islamistiska styrkor i Idlib-provinsen strax söder om Afrin.

Syriska regimen har tidigare hotat att skjuta ner alla turkiska plan som kränker dess luftrum. Men det kan vara så att Turkiet kohandlat även med syriska regimen, och låtit sina turkstödda rebellstyrkor i Fria syriska armén att dra sig ur Idlib norrut mot Afrin.

ANNONS

Risk för långdraget uppror

Trots att Turkiet är en av världens största militärmakter är det inte säkert att offensiven i Syrien kommer att kunna genomföras smärtfritt. Går Turkiet in fullt ut med reguljära trupper blir det i och för sig svårt för YPG att stå emot, men det kommer å andra sidan att innebära att fler turkiska soldater dödas.

- Det här kommer inte att bli en dans på rosor. Och risken finns att Turkiet kommer att få dras med ett uppror under lång tid framöver, man har ju redan en pågående lågintensiv konflikt i sydöstra Turkiet mot PKK. Nu expanderar man den mot en krigshärdad motståndare på icke-turkiskt territorium.

Snart val i Turkiet

Det är också oklart hur djupt Turkiet får gå in i Syrien för Ryssland.

- Jag misstänker att det finns såna villkor uppsatta av Ryssland. För Ryssland vill fortfarande ha en relation med YPG, så man kan inte helt sälja ut Afrinprovinsen, för då ger man upp den alliansen.

ANNONS

USA har hittills fått se sig överkört i frågan. De USA-stödda YPG-styrkorna finns dock längre österut, och skulle Turkiets offensiv fortsätta långt in i landet kan de komma att påverkas.

- I dagsläget är USA relegerat till att göra uttalanden, i princip, säger han.

Det finns också en inrikespolitisk dimension av offensiven.

- Det är snart val i Turkiet och Erdogan är i behov att konsolidera en konservativ och nationalistisk allians, säger han.

TT
ANNONS