Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Indiens premiärminister Narendra Modi och hans hindunationalistiska BJP går segrande ur valet.

Storseger för hindunationalister i valet

Indiens premiärminister Narendra Modi och hans hindunationalistiska BJP tar en storseger i parlamentsvalet. Nationell säkerhet och en splittrad opposition anses vara segerreceptet.

"Tillsammans växer vi. Tillsammans når vi framgång. Tillsammans bygger vi ett starkt och inkluderande Indien. Indien vinner ännu en gång!", skriver Modi på Twitter, vartefter att rösterna har räknats under torsdagen.

Modi översköljdes av rosenblad när han framträdde inför tusentals jublande supportrar utanför BJP:s huvudkontor.

- Vad som än har hänt i de här valen, så är det historia. Vi måste se framåt. Vi måste föra alla vidare, även våra mest ståndaktiga motståndare, sade han.

BJP anklagas av kritiker för att diskriminera religiösa minoriteter, särskilt de 170 miljoner muslimerna i landet. Under Modi har lynchningar av muslimer och lågkastiga så kallade daliter ökat. De har beskyllts för att äta nötkött, slakta och handla med kor, heliga för hinduer.

Flera städer med namn från Indiens muslimska förflutna under mogulriket har fått nya namn, medan vissa läroböcker har ändrats så att de tonar ner muslimers bidrag till landet.

Indiras sonson

BJP ökar sin makt jämfört med förra valet. Partiet ser ut att få omkring 300 mandat, fler än de 282 som BJP fick i valet 2014, och klart fler än de 272 som behövs för egen majoritet i underhuset lok sabha i New Delhi.

Det blir i så fall första gången sedan 1984, då Kongresspartiet dominerade stort efter mordet på sin partiledare, premiärministern Indira Gandhi, som ett enskilt parti får egen majoritet i två på varandra följande val. Partiet, som nu leds av hennes sonson Rahul Gandhi, ser ut att bara få ett 50-tal mandat. Oppositionsledaren själv medger att han förlorat i sitt hemmadistrikt Amethi, som dynastins företrädare hållit i stort sett i alla år sedan 1967.

- Smriti Irani (från BJP) har vunnit Amethi och jag gratulerar henne, sade han på en pressträff.

Däremot tog Gandhi hem segern i distriktet Wayanad i delstaten Kerala.

Omstritt tempel

Modi hade väntats bli omvald, men inte med så stor marginal. Premiärministern anses nu få mandat att driva en fortsatt näringslivsvänlig politik, som också sätter hinduer främst och intar en hård, säkerhetspolitisk linje med fortsatta satsningar på försvaret.

För ett halvår sedan såg det knepigare ut för Modi i opinionen. Men valrörelsen kom att handla en hel del om den infekterade relationen med grannlandet Pakistan, inte minst sedan en bilbomb krävde 40 indiska polisers liv i Kashmir i februari. BJP verkar ha lyckats slå mynt av det.

Partimedlemmar vill nu att Modi intar en hårdare linje vad gäller nationell säkerhet, och att ett kontroversiellt hinduiskt tempel byggs på den plats där en hinduisk folkmobb rev en moské i staden Ayodhya 1992.

USA:s president Donald Trump gratulerade Narendra Modi till en stor seger.

"Jag ser fram emot att fortsätta vårt viktiga arbete tillsammans!", skrev Trump på Twitter.

Även Pakistans premiärminister Imran Khan använde Twitter för att skicka en gratulation till Modi.

"Ser fram emot att samarbeta med honom, för fred, framsteg och välstånd i södra Asien", skrev Khan.

Mer pengar

BJP har ridit på Modis stjärnstatus, men pengar har också spelat sin roll i valrörelsen. BJP lade 20 gånger mer än Kongresspartiet på reklam, enligt källor till Reuters.

Kongresspartiets dåliga resultat väcker frågan om Rahul Gandhis och partiets framtida roll.

- En stor fråga är Kongresspartiets allt större utmaning att förbli ett alternativ till BJP på riksnivå, säger Rahul Verma vid tankesmedjan Centre for Policy Research i New Delhi.

Totalt ska omkring 600 miljoner röster räknas i jättevalet, som varit utspritt på flera valdagar den senaste månaden. Slutresultatet väntas på fredagen.

Rättad: I en tidigare version fanns en felaktig uppgift om huruvida Rahul Gandhi får en parlamentsplats eller ej.