Strider rasar i Sydsudan inför vapenvila

Sydsudanesiska regeringsstyrkor och rebeller har angripit varandra. Angreppen skedde samma dag som en vapenvila, tänkt som en del i ett nytt försök till fredsavtal, skulle träda i kraft. Det sätter ljuset på hur bräcklig vägen till en fredsöverenskommelse mellan de stridande parterna är i den blodiga konflikten.

ANNONS
|

Sydsudanesiska styrkor med understöd av regimtrogen milis angrep mål i Mborno, i nordöst nära gränsen mot Sudan på lördagen, enligt en talesperson för Riek Machars rebellfraktion SPLA/IO.

Samtidigt genomförde rebeller en rad koordinerade angrepp mot regeringsstyrkor i fyra olika delstater, enligt SPLA som motiverar attackerna med att de syftade till att ta kontroll över ytterligare områden i landet innan vapenvilan inleds.

I onsdags undertecknade Sydsudans president Salva Kiir ett fredsavtal som bland annat innehöll ett stopp för stridigheterna 72 timmar efter det att avtalet skrivits under. Men rebelledaren och den tidigare vice presidenten Machar har motsatt sig delar av avtalet, som ska utgöra grund för en slutgiltig överenskommelse.

ANNONS

Inbördeskriget i landet bröt ut i slutet av 2013 omkring två och ett halvt år efter självständigheten från Sudan. Cirka en fjärdedel av Sydsudans befolkning har drivits på flykt på grund av striderna.

TT-Reuters

Bakgrund: Konflikten i Sydsudan

Under stort folkjubel blir Sydsudan den 9 juli 2011 ett självständigt land efter ett inbördeskrig — Afrikas längsta — som pågick mellan 1983 och 2005. Minst 1,5 miljoner människor dödas i kriget.

I december 2013 utbryter inbördeskrig i den utfattiga nationen.

Presidenten och statschefen Salva Kiir ser sig alltmer hotad av sin vicepresident Riek Machar och sparkar hela sin regering. Som bakgrund till kriget fanns en lång maktkamp mellan politiker som varit rivaler i decennier.

Konflikten eldas också på av gamla etniska spänningar. Kiir tillhör folkgruppen dinka medan Machar tillhör nuerna. Maktkampen kompliceras av strider mellan olika undergrupper.

Efter det att regeringen i februari 2015 ställt in utlovade allmänna val pressar omvärlden och FN regeringen och rebellerna att skriva under ett fredsavtal som bland annat skulle innebära maktdelning. Det unga landet var vid det laget i stort sett ödelagt, utan fungerande service och med mängder på flykt.

Fredsavtalet bröt sakta ihop. Machar återinsattes visserligen som vicepresident 2016, och Kiir presenterade en övergångsregering. Men striderna fortsatte på flera håll i landet och flera rebellgrupperingar förkastade överenskommelsen.

I augusti 2016 sparkar Kiir vicepresidenten Machar, som flyr landet då han säger sig frukta för sitt liv.

I juni 2018 påbörjas fredssamtal mellan Kiir och Machar, först i Etiopien och senare i Sudan.

ANNONS