Expresident Petro Porosjenko talar till sina anhängare på Kievs internationella flygplats, dit han anlände med flyg från Warszawa.
Expresident Petro Porosjenko talar till sina anhängare på Kievs internationella flygplats, dit han anlände med flyg från Warszawa. Bild: Efrem Lukatsky/AP/TT

Borgen krävs för exledare Porosjenko i Kiev

Åklagare i Ukraina kräver en borgenssumma på motsvarande omkring 318 miljoner kronor för landets tidigare president Petro Porosjenko.

ANNONS

Åklagarnas krav kom vid en förhandling sedan Porosjenko återvänt till hemlandet. Den tidigare presidenten visste att han riskerade att gripas om han återvände, eftersom han anklagas för landsförräderi.

Borgensbeloppet är en miljard hryvnia. Om Porosjenko betalar blir han enligt åklagare frisläppt, så länge han bär en fotboja med elektronisk kontroll. I annat fall, krävde åklagare, skulle Porosjenko frihetsberövas i två månader.

Porosjenko svarade med att åklagarna handlade "skamligt" och att deras anklagelser mot honom splittrar landet. Han säger själv att han återvänt för att försöka stoppa en eventuell rysk invasion av Ukraina.

– Vi är här för att förena och försvara Ukraina, sade Porosjenko till de stora skaror av anhängare som hade samlats på flygplatsen när han anlände från Polens huvudstad Warszawa. Han lämnade Ukraina i december i fjol.

ANNONS

Ukrainska åklagare anklagar den 56-årige Porosjenko, en av Ukrainas rikaste affärsmän, för inblandning i försäljningen av stora mängder kol som hjälpte till att finansiera ryskstödda separatister i östra Ukraina under åren 2014–2015.

Porosjenko nekar till brott och anser att anklagelserna är politiskt motiverade. Hans sympatisörer hävdar att den politiske motståndaren, president Volodymyr Zelenskyj, ligger bakom anklagelserna.

Rättad version: I tidigare version benämndes åklagarsidans utspel felaktigt.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS