Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Irlands premiärminister Leo Varadkar.

Svår regeringskris på Irland

Irlands regeringskris eskalerar – mitt i de känsliga brexitförhandlingarna väcker oppositionspartiet Fianna Fáil en misstroendeförklaring mot vice premiärministern. Anledningen är vice premiärministerns hantering när hon satt i en tidigare regering av ett fall som rörde en visselblåsare.

Misstroendeförklaringen ska debatteras i det irländska parlamentet på tisdag nästa vecka.

Om krisen inte har lösts vid det laget kommer det bi aktuellt med nyval, säger premiärminister Leo Varadkar vars minoritetsregering är beroende av oppositionens stöd.

"Dumdristigt agerande"

- Jag bedömer att om vi inte har löst frågorna på tisdag så kommer en misstroendeförklaring att behandlas mot Tánaiste (beteckningen på den vice regeringschefen i Irland) och om oppositionen går samman för att få bort Tánaiste, finns det ingen annan utväg än ett val, säger premiärminister Leo Varadkar till den nationella tv-kanalen RTE på fredagskvällen.

Krisen kommer olämpligt för den irländska regeringen eftersom gränsfrågan mellan Nordirland och Irland efter brexit är en av alla frågor som ska redas ut vid Storbritanniens skilsmässa med EU.

- Fianna Fáil agerar dumdristigt här, säger utrikesminister Simon Coveney vid ett möte i Bryssel och anklagar Fianna Fáil för att äventyra det nationella intresset.

Fianna Fáils misstroendeförklaring mot vice premiärminister Frances Fitzgerald innebär att partiet frångår sitt avtal om att stödja regeringen i viktiga frågor under tre år.

Agerade inte

Upprinnelsen till oppositionspartiets misstroende är Fitzgeralds agerande i rollen som justitieminister i den förra regeringen, i samband med att en polis agerade visselblåsare och vittnade om missförhållanden.

Fitzgerald har medgivit att hon blev uppmärksammad om försök att misskreditera visselblåsaren – men att hon inte agerade.

Fianna Fáil har antytt att partiet kan dra tillbaka misstroendeförklaringen om Fitzgerald avgår.