Svensk diplomat i rysk massutvisning

Ryssland utvisar en svensk diplomat. Åtgärden är ett svar på den svenska utvisningen av en rysk diplomat efter nervgiftsattacken i brittiska Salisbury. En mängd diplomater från över 20 länder tvingas lämna Ryssland av samma skäl.

ANNONS
|

- Vi fick beskedet i dag. Mitt på dagen blev vi uppkallade till ryska UD, säger Lina Eidmark vid UD:s presstjänst till TT.

Hon kan inte kommentera vem som utvisas eller om diplomaten redan lämnat Ryssland.

- Att Ryssland har valt att svara på det här sättet i stället för att koncentrera sig på att besvara Storbritanniens frågor är beklagligt, men det är tyvärr inte oväntat, säger Eidmark.

ANNONS

Löpande band

Europeiska diplomater har under fredagen anlänt på löpande band till utrikesdepartementet i Moskva. Där har de fått ta emot officiella protester mot sina länders beslut att utvisa ryska diplomater till följd av nervgiftsattacken mot den tidigare ryske dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter i Salisbury i mars – ett dåd som flera västländer beskyller Ryssland för att ligga bakom.

Sverige, Tyskland, Frankrike och Italien var några av de länder vars diplomatiska sändebud dök upp på ryska UD. På vägen ut sade den tyske ambassadören Rüdiger von Fritsch att Ryssland måste svara på frågor om förgiftningen av Skripal, men att regeringen i Berlin var fortsatt öppen för dialog med Moskva. Enligt Ryska UD har diplomater från 23 länder kallats upp.

Ligger lågt

Det ryska utvisningsbeslutet av den svenska diplomaten lär inte leda till någon ensidig motreaktion från Sverige, bedömer Jan Hallenberg, forskningsledare vid Utrikespolitiska institutet:

- Jag tror inte att den svenska regeringen gör något på egen hand, utan i så fall blir det i EU-sammanhang.

Ryssland har nu markerat att landet behandlar alla andra länder på samma sätt som man själv behandlats enligt principen en-för-en, påpekar han.

ANNONS

- Det enda hittills lite oproportionerliga har varit stänga det amerikanska konsulatet i S:t Petersburg, vilket ju är mycket tyngre än det ryska konsulatet i Seattle. Man kan ju tänka sig en amerikansk motreaktion och att de möjligen vill samverka med EU, och då kan jag tänkta mig att Sverige kommer med.

Fler utvisas

TT har sökt utrikesminister Margot Wallström (S). Enligt hennes pressekreterare kommenterar hon inte det ryska beslutet.

Sammanlagt utvisas diplomater från över 20 länder enligt ryska UD, skriver AFP.

Utöver den svenska diplomaten utvisas fyra tyska, fyra polska, fyra kanadensiska och fyra franska diplomater. Tjeckien, Litauen och Moldavien tvingas sända hem tre diplomater var, medan Ryssland utvisar två italienska, två spanska, två danska, två nederländska och två albanska diplomater.

Vad gäller Lettland, Estland, Kroatien, Rumänien, Irland, Norge och Finland utvisas en diplomat vardera. Ryska UD uppger också att 13 ukrainska diplomater utvisas.

Utöver dessa väntas också utvisningar av diplomater från Australien, Makedonien.

Fördelningen av antalet diplomater per land som utvisas överensstämmer med hur många ryska diplomater som EU-länder och andra stater tidigare utvisat.

ANNONS

Samtidigt beslutade Georgien på fredagen att utvisa en rysk diplomat i sympati med Storbritannien efter nervgiftattacken i Salisbury.

Ryssland utvisade i torsdags 60 amerikanska diplomater, vilket enligt Vita huset innebär en ytterligare försämring i relationen mellan Moskva och Washington. Tidigare har Ryssland utvisat 23 brittiska diplomater. På torsdagen meddelade Kreml dessutom att antalet brittiska diplomater i landet ska minskas till samma antal diplomater som Ryssland har i Storbritannien, dock utan att ange med hur många.

TT

Fakta: Utvisningarna av ryska diplomater

Efter nervgasattacken i Storbritannien har en mängd ryska diplomater utvisats från EU:s medlemsländer, och andra länder:

EU:

Storbritannien: 23

Frankrike: 4

Tyskland: 4

Polen: 4

Tjeckien: 3

Litauen: 3

Danmark: 2

Spanien: 2

Italien: 2

Nederländerna: 2

Sverige: 1

Kroatien: 1

Finland: 1

Rumänien: 1

Estland: 1

Lettland: 1

Ungern: 1

Irland: 1

Belgien: 1

Utvisningar av ryska diplomater från övriga världen:

USA: 60

Ukraina: 13

Kanada: 4

Moldavien: 3

Albanien: 2

Australien: 2

Makedonien: 1

Norge: 1

Montenegro: 1

Georgien: 1

Mexiko har meddelat att man "förbehåller sig rätten" att vidta liknande åtgärder.

Organisationer som vidtagit åtgärder mot Ryssland:

Försvarsalliansen Nato drar tillbaka ackrediteringarna för sju ryska Nato-diplomater, samt minskar det maximala antalet ryska diplomater vid landets Nato-delegation till 20.

Bakgrund: Nervgiftattacken

Den 4 mars i år åt den 66-årige Sergej Skripal lunch på en italiensk restaurang i Salisbury tillsammans med sin 33-åriga dotter Julia. Därefter besökte de en pub. Några timmar senare hittades de båda på en parkbänk i närheten av en galleria. Skripals händer skakade då och hans blick var glasartad, enligt uppgifter.

De togs till sjukhus i kritiskt tillstånd. Även den första polisen som hjälpte dem fördes till sjukhus, men kunde senare lämna sjukhuset. Julia Skripals tillstånd har förbättrats från kritiskt tillstånd till stabilt. Hon uppges nu vara vid medvetande, enligt BBC.

Storbritannien har sagt att prover från platsen visar spår från nervgiftet Novitjok, som utvecklades i Sovjetunionen.

Sergej Skripal var tidigare överste i den ryska militära underrättelsetjänsten men dömdes till fängelse 2006 för att ha sålt hemliga uppgifter till Storbritannien. Skripal lämnades ut till Storbritannien 2010 i en utväxling mot tio ryska spioner som gripits i USA. Han bosatte sig i småstaden Salisbury sydväst om London.

Över 250 personer vid brittiska antiterrorenheten arbetar med händelsen.

Över 5000 timmars bildupptagning från övervakningskameror har granskats, liksom cirka 1350 bevisföremål.

Brittisk polis tror att Sergej och Julia Skripal utsattes för nervgiftet vid entrédörren till Sergej Skripals bostad i brittiska Salisbury.

ANNONS