Ida Pettersson, svensk bosatt i Hongkong.
Ida Pettersson, svensk bosatt i Hongkong. Bild: Privat/TT

Svensk i Hongkong: Har vänner som är oroliga

Hongkongs nya säkerhetslag sätter skräck i demokratirörelsen. För de flesta svenskar i Hongkong pågår livet som vanligt – men oron är påtaglig.
– Jag har vänner som uttrycker oro för framtiden, vad de ska göra om det fortsätter på samma spår som nu, säger svenska Ida Pettersson till TT.

ANNONS

Tusentals demonstranter gick ut på Hongkongs gator i onsdags för att protestera mot den nya nationella säkerhetslagen. På torsdagen är läget lugnare.

– I dag när jag har varit ute så känns det i stort sett normalt, livet pågår som vanligt. Men flera butiker och restauranger har tagit ner posters och lappar som uttryckt stöd för demonstranterna. Man märker att folk är nervösa för vad konsekvenserna kan bli, säger Ida Pettersson, som bor och arbetar i Hongkong.

TT: Hur är stämningen på stan?

– I går var det stora demonstrationer, och det visar ju att folk inte har gett upp. Även om många tycker att det känns hopplöst så känner de att de inte har något annat val än att stå upp mot den här lagen.

ANNONS

Ida Pettersson har noterat hur Twitterkonton som tidigare publicerat prodemokratiskt innehåll eller stöd för proteströrelsen har stängt ned. Många väntar nu på att se vad man kommer att kunna säga på sociala medier och vad medier kommer att kunna publicera eller inte publicera, säger hon.

– Vissa har även sagt att de ska radera inlägg som har med rörelsen att göra.

TT: Känner du dig rädd?

– Personligen känner jag mig inte speciellt rädd, det är mest demokratirörelsen som berörs. För mig finns ju alltid möjligheten att åka hem till Sverige om något händer, men alla har ju inte möjligheten att ta sig härifrån.

Pontus Ahlkvist/TT

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS