Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Nästa år kan bli det sista i EU med årliga tidsomställningar mellan sommar- och normaltid. Arkivbild.

Sverige: Undvik lapptäcke av tidszoner i EU

Ett Sverige, Tyskland och Spanien i samma tidszon, och ett Danmark, Frankrike och Österrike i en annan. Så kan det teoretiskt bli om inte EU-länderna snackar ihop sig när de nu föreslås slopa den årliga omställningen mellan sommar- och vintertid.

- Budskapet är väldigt tydligt: det är dags att sluta bläddra med tiden, sade Mares Sefcovic, vice ordförande i EU-kommissionen, när tidsomställningsförslaget presenterades i Bryssel på fredagen.

Den årliga omställningen till sommartid har bland annat motiverats med energibesparingar, men de är marginella enligt Sefcovic.

Förslaget är att varje medlemsland avgör vilken tid man vill ha: normaltid eller sommartid, i det senare fallet att man byter tidszon. Tanken är att alla länder som vanligt ska gå över till sommartid den 31 mars 2019, men att tillbakaställandet av klockan den 27 oktober 2019 bara görs av de länder som vill ha evig normaltid (vintertid).

- Vi föreslår alltså inte att hela EU väljer antingen sommar- eller vintertid. Vad vi föreslår är att vi alla gör förändringen samtidigt, betonar Bulc.

Uppslutning i riksdagen

Med andra ord skulle Sverige, Danmark, Tyskland, Frankrike, Belgien, med flera som i dag har samma tid, kunna hamna i olika tidszoner. Den som reser genom flera länder skulle kunna behöva ställa om klockan fram och tillbaka.

Ju fler som väljer samma tid, desto bättre, anser infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).

- Utgångspunkten måste vara att medlemsstaterna diskuterar gemensamt hur införandet i så fall kan ske. Jag tror att ingen vill se ett Europa med väldigt stora tidsvariationer, säger han till TT.

Handel och rörlighet måste underlättas, anser infrastrukturministern. Han är också angelägen om en bred uppslutning i Sveriges riksdag bakom en svensk position lagom till att frågan ska behandlas av medlemsländernas ministrar i december.

Frågan ska också behandlas i EU-parlamentet.

- Vilket vägval man gör mellan sommar- och vintertid behöver nog diskuteras ordentligt både inom och mellan medlemsstaterna, säger Eneroth, som frågar sig om man blir klar med det redan till nästa år.

Ökad mörkerkörning

Branschorganisationen Sveriges åkeriföretag har inte tagit ställning till förslaget, men dess juridiske sakkunnige John Woxström anser att det väcker flera frågor om enskilda länder byter tidszon.

- Om varje land får bestämma skulle det bli komplicerat, säger han, och ger som exempel om det var olika tidszoner i Skåne och Danmark.

Olika tidszoner skulle också kunna krångla till det för de färdskrivare som finns i åkeriernas bilar, anser Woxström.

Han påpekar också att utan sommartid blir det mer mörkerkörning på vägarna på sommarkvällarna, vilket är en trafiksäkerhetsrisk.

För att inte skapa onödig oreda krävs att varje land bestämmer sig minst sex månader i förväg – det vill säga senast i slutet av april 2019, om tidtabellen håller – vilken tid man tänker ha. Samma regel ska sedan gälla även framöver: om något land ångrar sig eller vill byta tid igen måste man informera om det minst ett halvår i förväg.