Sverige ville häva häktningen av Assange 2013

Åklagaren Marianne Ny ville häva häktningen av Wikileaksgrundaren Julian Assange och dra tillbaka begäran om utlämning till Sverige redan 2013. Men hon avråddes av brittiska åklagare, skriver The Guardian.

ANNONS
|

Den brittiska tidningen hänvisar till ett antal mejl som skickades mellan brittiska åklagarmyndigheten och den svenska åklagaren Marianne Ny.

I maj 2017 lade Ny ner förundersökningen mot Julian Assange och hävde häktningen. The Guardian rapporterar dock att mejlen visar att hon redan i oktober 2013 ansåg att hon inte hade så mycket annat att välja på än att lägga ned förundersökningen och häva häktningen. Detta eftersom tvångsmedlen måste stå i proportion med brottet. Brittiska åklagare ska då ha svarat att Sverige bör avvakta, snarare än att dra sig ur.

I en skriftlig kommentar till SVT Nyheter säger Marianne Ny att hon inte har tillgång till mejlen och därför inte kan kommentera dem ”annat än i helt allmänna ordalag”.

ANNONS

”Att fortlöpa överväga om det proportionella i ett tvångsmedelsbeslut såsom häktning är något som görs i alla ärenden. I detta ingår också att i någon mån väga in kostnaderna vilka i det aktuella ärendet inte var helt obetydliga för Storbritanniens del. Vilken syn den brittiska åklagarmyndigheten hade på frågan var därför av intresse under hela handläggningen av målet”, skriver Marianne Ny till SVT Nyheter.

TT

Bakgrund: Misstänkt för sexualbrott

Vid ett Sverigebesök i augusti 2010 blev Julian Assange misstänkt för sexualbrott mot två kvinnor. Han häktades i november 2010 i sin frånvaro.

Efter diverse rättsliga turer tog Assange sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London 2012 och beviljades asyl.

Svenska åklagare hade i flera år ambitionen att Assange skulle höras i Sverige.

I mars 2015 meddelade överåklagare Marianne Ny att hon ville förhöra honom i London. Detta sedan hon kritiserats av Svea hovrätt hösten 2014 för att inte leva upp till skyldigheten att driva förundersökningen framåt.

Först i november 2016 kom förhören till stånd, ledda av ecuadorianska åklagare.

De misstänkta brotten mot en av kvinnorna – olaga tvång och två fall av sexuellt ofredande – preskriberades i augusti 2015.

Den fjärde brottsrubriceringen – misstänkt våldtäkt – skulle ha preskriberats i augusti 2020 men den 19 maj 2017 beslutade överåklagare Marianne Ny att lägga ner förundersökningen och häva häktningen av Assange.

Brittisk polis har sagt att Assange ska gripas om han lämnar ambassadområdet för att han bröt mot villkoren för sin borgen när han tog sin tillflykt till ambassaden.

ANNONS