Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

FN:s Syriensändebud Staffan de Mistura. Arkivbild.

Syrisk minister: Vi gör vad som krävs i Idlid

De syriska regeringsstyrkorna är beredda att "göra vad som krävs" när det gäller Idlibprovinsen, som ännu kontrolleras av olika väpnade oppositionsgrupper. Viktigaste måltavlan är extremistgruppen Jabhat Fatah al-Sham, tidigare Nusrafronten.

Det sade syriske utrikesminister Walid al-Muallim på torsdagen efter ett möte ryske kollegan Sergej Lavrov.

FN hade tidigare uppmanat Ryssland, Iran och Turkiet att undvika en eskalering av läget i provinsen.

Världsorganisationen varnade samtidigt för att strider i området skulle påverka miljontals civila och möjligen kunna innebära krigföring med kemiska vapen.

al-Muallim försäkrar dock att det inte är aktuellt för Syrien att använda kemvapen och att landet inte heller förfogar över några sådana.

FN:s Syriensändebud Staffan de Mistura uppskattar att det finns omkring 10 000 "terrorister" i Idlib, många av dem utländska medborgare. Han uppmanar de inblandade parterna att upprätta så kallade humanitära korridorer för att evakuera civilbefolkningen i stället för att kasta sig i en väpnad konflikt som skulle kunna få allvarliga konsekvenser.

I onsdags uppgav källor nära regimen i Damaskus att syriska regeringsstyrkor förbereder en offensiv mot Idlib, som är det sista större området i Syrien som fortfarande kontrolleras av rebeller.