Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En taliban övervakar en köbildning i Afghanistans huvudstad Kabul i november.
En taliban övervakar en köbildning i Afghanistans huvudstad Kabul i november. Bild: Petros Giannakouris

Talibaner fördöms för stort antal avrättningar

Över 100 personer från Afghanistans tidigare regeringsstyrkor har avrättats eller förts bort sedan talibanerna tog makten i augusti, enligt en rapport från människorättsorganisationen Human Rights Watch.
Nu fördöms talibanerna i ett uttalande från USA, EU och ytterligare ett 20-tal länder, däribland Sverige.

"Vi är mycket bekymrade över rapporter om godtyckligt dödande och påtvingade försvinnanden av tidigare medlemmar i de afghanska säkerhetsstyrkorna", heter det i det gemensamma uttalandet, där det påpekas att agerandet står i bjärt kontrast till talibanernas utlovade amnesti.

"Misstänkta fall måste utredas omgående och på ett transparent sätt, de inblandade måste hållas ansvariga och det måste offentliggöras tydligt för att avskräcka ytterligare dödande och försvinnanden", står det i uttalandet, som även bland andra Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Japan och Australien står bakom.

Talibanerna har upprepade gånger förnekat att deras styrkor ska ha dödat eller tvingat bort människor. Inrikesdepartementets talesperson Sayed Khosti kallar anklagelserna för "förtal mot det islamiska emiratet".

"Om det finns bevis så borde det delas med oss", säger Khosti och understryker att amnestin gäller.