Afghanska soldater håller vakt vid en vägspärr nära Bagrambasen i norra Kabul.
Afghanska soldater håller vakt vid en vägspärr nära Bagrambasen i norra Kabul. Bild: Rahmat Gul/AP/TT

Talibaner missnöjda trots fler friade fångar

ANNONS

Ytterligare hundra talibanfångar kommer att släppas under torsdagen. Det meddelar den afghanska regeringen – trots att extremiströrelsen lämnat samtalen om fångutväxling.

I onsdags släpptes hundra lågriskfångar sedan de lovat att inte ta upp sina vapen igen. Frisläppandet beskrivs officiellt som en del i strävan efter fred med talibanerna men också som ett sätt att minska risken för att coronaviruset sprids i fängelser.

Men talibanerna är missnöjda över vilka fångar som har släppts. Enligt ett avtal mellan USA och talibanerna skulle 5 000 talibaner släppas och extremisterna skulle i sin tur frige 1 000 regeringstrogna fångar.

Förhoppningen var att fångutväxlingen skulle bana väg för talibanerna att förhandla med den afghanska regeringen och för USA att dra tillbaka sina styrkor. Men en grupp talibaner som kommit till Kabul för att diskutera fångutbytet har nu återvänt till Kandahar.

ANNONS
comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS