Afghanska tonårsflickor på en religiös skola i Kabul, en av få i landet som håller öppet under talibanernas styre. Arkivbild.
Afghanska tonårsflickor på en religiös skola i Kabul, en av få i landet som håller öppet under talibanernas styre. Arkivbild. Bild: Ebrahim Noroozi/AP/TT

Talibaner tillåter flickor ta studenten

Afghanska flickor kommer att få göra ett prov för att få sin studentexamen, trots att de bannlysts från klassrummen sedan talibanerna tog makten i augusti i fjol.

ANNONS

Beslutet gäller i 31 av landets 34 provinser, enligt dokument från talibanregimens utbildningsdepartement.

Provet i 14 olika ämnen kommer att ske under tre timmar på onsdagen, meddelar Ehsanullah Kitab som leder departementet. Flickor i Kandahar, Helmand och Nimroz, vars läsår inte stämmer med resten av landets, får vänta.

Men de flesta tonårsflickor i Afghanistan har inte satt sin fot i en skola sedan talibanerna tog makten. Endast ett fåtal skolor för flickor har kunnat hålla öppet.

– Det här är löjligt. Hur kan vi ta examen efter att talibanerna hållit skolor stängda i ett och ett halvt år? frågar sig 18-åriga Najela i Kabul.

ANNONS

De flesta flickor saknar också skolböcker, påpekar en rektor för ett gymnasium i Kabul, anonymt.

– Att göra ett prov är meningslöst, säger hon.

Talibanerna har efter sitt maktövertagande bannlyst flickor från utbildning från mellanstadiet och upp till gymnasiet. De har tvingat kvinnor att bära heltäckande klädsel och förbjudit dem att besöka parker, gym och nöjesparker. Många har tvingats sluta förvärvsarbeta.

Universiteten står dock ännu öppna för kvinnor och talibanerna har antytt att de som klarar studentexamen kan ansöka till högre studier.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS