EU:s värderings- och öppenhetskommissionär Vera Jourová. Arkivfoto.
EU:s värderings- och öppenhetskommissionär Vera Jourová. Arkivfoto. Bild: Yves Herman/AP/TT

Tandlöst organ mot korruption i EU

Ett "etiskt organ" ska bli EU:s gemensamma vapen mot korruption och fusk bland politiker i Bryssel.
Urvattnat redan på förhand, tycker kritikerna.

ANNONS
|

De nya idéerna läggs fram ett halvår efter den stora Qatargate-skandalen, då flera personer med nära koppling till EU-parlamentet – inklusive vicetalmannen Eva Kaili – greps och anklagades för såväl pengatvätt som korruption.

Framför allt har Qatar, men också Marocko och Mauretanien, pekats ut för att ha erbjudit stora pengar för att påverka diverse beslut i parlamentet.

Parlamentet har sedan dess snabbt lanserat nya regler för exempelvis tillträdet till lokalerna för före detta ledamöter och högre krav på redovisning av vem som träffar vem.

Gemensamma normer

Åtgärderna har dock kritiserats som alltför svaga – och samma sak gäller nu för det som öppenhetskommissionären Vera Jourová lägger fram om skapandet av ett etikorgan.

ANNONS

– Det här förslaget är till för att stötta demokratin. Vi måste ha tydliga och öppna regler för alla EU-institutioner, säger Jourová.

Etikorganet ska ta fram gemensamma normer för gåvor, möten och resor, främja en "gemensam etisk kultur" och se till att olika EU-organ som kommissionen, parlamentet och ministerrådet, delar med sig med varandra av sina erfarenheter.

"Tandlöst"

Antikorruptionsorganisationen Transparency International är inte imponerad.

"I stället för ett organ som aktivt övervakar och utreder misstänkta brott mot etiska regler så får vi en tandlös pratmaskin utan makt att utreda eller straffa", skriver organisationen i ett pressmeddelande.

EU-kommissionen har bjudit in de olika parterna till ett möte den 3 juli för att diskutera hur etikorganet ska sättas upp.

Fakta: Qatargate

Belgisk polis slog i december 2022 till mot två mindre organisationer som arbetar för ansvarsfrihet och dess ledare: italienske förre EU-parlamentsledamoten Pier Antonio Panzeri och en man som parallellt arbetar som assistent i parlamentet. Bland de personer som förhördes och greps fanns även assistentens sambo: den grekiska EU-parlamentsledamoten Eva Kaili.

De gripna har formellt anklagats för "deltagande i kriminell organisation, pengatvätt och korruption", enligt ett utskick från Belgiens federala åklagare. Panzeri har gjort en uppgörelse med åklagarna om att berätta allt han vet, mot strafflindring.

Ytterligare två EU-parlamentsledamöter – belgaren Marc Tarabella och italienaren Andrea Cozzolino – har dragits in i utredningen. Eva Kaili satt häktad fram till i april då hon först släpptes med fotboja, som hon nu inte längre behöver bära. Själv hävdar hon sin oskuld och har aviserat att hon vill återvända till parlamentet.

Åklagarna har inte formellt pekat ut något land för att ligga bakom mutförsöken. Enligt belgiska tidningar rör det sig dock främst om Qatar och Marocko.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS