Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En kvinna framför en affisch av president John Magufuli inför valet 2015. Arkivbild.

Tanzanias president: Sluta ät p-piller

Tanzania behöver en större befolkning och personer som använder preventivmedel är lata. Det hävdar åtminstone landets president som uppmanar kvinnor att sluta äta p-piller.

- De vill inte arbeta hårt för att försörja en stor familj och det är därför som de väljer preventivmedel och slutar med endast ett barn eller två, sade Tanzanias president John Magufuli under en manifestation i helgen.

Europa målades i hans tal upp som ett dåligt exempel, rapporterar BBC som hänvisar till lokala medier.

- Jag har sett de skadliga effekterna av preventivmedel. En del länder står nu inför en minskad befolkningstillväxt, sade Magufuli.

Oppositionsledaren Cecil Mwambe kritiserar uttalandet för att strida mot landets hälsopolitik. Om presidenten vill bli tagen på allvar bör han i stället fokusera på att utvidga sjukförsäkringssystemet, anser Mwambe.

Tanzania har en befolkning på omkring 55 miljoner invånare och omkring två tredjedelar lever under fattigdomsgränsen. En kvinna får i genomsnitt fler än fem barn – vilket är bland den högsta andelen i världen.

Magufuli har lagt fram en rad kontroversiella lagförslag sedan han tillträdde som president 2015. Förra året föreslog han att gravida kvinnor skulle blockeras från att fullfölja sin utbildning efter det att de fött barn.