Naftali Bennett har en tuff utmaning i att leda en brokig samlingsregering med åtta partier.
Naftali Bennett har en tuff utmaning i att leda en brokig samlingsregering med åtta partier. Bild: Menahem Kahana/AP/TT

Techmiljonär sätter punkt för Netanyahus era

Politiskt står han till höger om sin gamle chef Benjamin Netanyahu. It-miljonären Naftali Bennett leder den regering som har tvingat bort den längst sittande premiärministern i Israels historia.
– Han är en ny generation, säger Israelkännaren Isabell Schierenbeck.

ANNONS

För första gången på tolv år leds Israel av någon annan än Benjamin Netanyahu. Men den nya regeringens åtta partier är en ideologiskt brokig skara från vänster till höger – vilket bäddar för en utmaning för 49-årige Naftali Bennett, som blir premiärminister i två år innan han avlöses av koalitionspartnern Yair Lapid.

När Israel gick till val för fjärde gången på två år blev Bennett kungamakare, trots att hans ultranationalistiska Yamina bara kom på femte plats. Både Netanyahu och Lapid erbjöd honom att dela på premiärministerrollen och i slutändan gjorde han gemensam sak med mittenpolitikern Lapid – trots stora politiska skillnader.

ANNONS

Pragmatism väntas

Bennett har häcklats för att ha brutit mot vallöftet att verka för en högerregering, men har försvarat sig med att det var nödvändigt för att undvika ett femte val.

– Det är en oerhört bred koalition, konstaterar Isabell Schierenbeck, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

– Den kommer att tvingas bedriva en minsta-gemensamma-nämnare-politik. Det kan innebära att frågor som har utmärkt Bennett och hans parti, om bosättningar och annektering, måste läggas åt sidan till förmån för budget och sjukvård.

Bennett har lett flera högerpartier i Israel. Men han har också varit nära medarbetare till 71-årige Netanyahu och haft olika portföljer i hans regeringar, bland annat som försvarsminister. Men personliga motsättningar började gro i samband med en konflikt där Netanyahus fru var inblandad och fördjupades i och med Bennetts kritik mot sin tidigare chefs hantering av pandemin.

– Bennett har stått Netanyahu oerhört nära, men de är inte så lika, säger Schierenbeck.

– Bennett är en realpolitiker som inte är så intresserad av makten och det statsmannamässiga på samma sätt som Netanyahu. Han har gjort många olika saker i sitt yrkesliv och inordnar sig inte i en fålla för att stanna där.

Tidigare elitsoldat

Bennett är född i Haifa, av föräldrar som invandrat från USA till Israel. Precis som Netanyahu har han bott i USA i sin ungdom och i den israeliska militären blev han kommandosoldat i samma elitförband som Netanyahu varit med i: Sayeret Matkal.

ANNONS

Bennett gav sig in i politiken efter att 2005 ha sålt techföretaget Cyota för 145 miljoner dollar. Han har sagt att pengarna har köpt honom frihet att göra vad han vill, men att han "inte äter 17 stekar, eller har ett privatplan eller en yacht".

Politiskt står den nye premiärministern till höger om Netanyahu. Han förespråkar annektering, motsätter sig en tvåstatslösning i den israelisk-palestinska-konflikten och menar att palestinierna redan har fått en stat: Gaza. Fyrabarnspappan Bennett har lett en bosättarorganisation, men bor själv med familjen i Ra’anana, en förort till Tel Aviv.

– Han har lett partier på högerflanken, inte bara nationalistiska utan också väldigt förknippade med bosättarrörelsen. Han är en hård retoriker, men det är inte unikt för honom utan det går hem hos högerpartiernas väljarkår, säger Schierenbeck.

"Israel 3.0"

Bennett beskrivs som en modern ortodox jude och kommer att bli den första premiärministern i landet som regelbundet bär kippa. Han representerar en tredje generation israeliska ledare, som har vuxit upp och formats av återkommande krig med arabstater som en ständig kuliss.

"Han är Israel 3.0", skriver Anshel Pfeffer, kolumnist i den vänsterorienterade tidningen Haaretz, i ett porträtt.

"En judisk nationalist men inte riktigt dogmatisk. Lite religiös, men absolut inte from. En militär man som föredrar det civila och urbana livets bekvämligheter och en techentreprenör som inte vill tjäna fler miljoner. En anhängare till Storisrael men inte en bosättare. Och han kanske inte heller kommer att vara politiker i hela sitt liv."

ANNONS
Naftali Bennett och Benjamin Netanyahu (till höger) har jobbat länge tillsammans. Bilden är tagen 2016, då Bennett var utbildningsminister och Netanyahu premiärminister.
Naftali Bennett och Benjamin Netanyahu (till höger) har jobbat länge tillsammans. Bilden är tagen 2016, då Bennett var utbildningsminister och Netanyahu premiärminister. Bild: Abir Sultan/AP/TT

Fakta: Koalition med åtta partier

Benjamin Netanyahus tid vid makten tog officiellt slut i söndags, då den nya regeringskoalitionen godkändes med en rösts marginal i Israels parlament knesset.

Den nya samlingsregeringen består av åtta partier och bland annat ingår för första gången ett arabiskt parti i en regeringskoalition i Israel.

De första två åren ska Naftali Bennett, som är ledare för det högernationalistiska partiet Yamina, vara regeringschef. Därefter tar Yair Lapid, som leder det sekulära mittenpartiet Yesh Atid (Det finns en framtid) över.

Övriga som ingår i regeringen är: högerpartiet Tikva hadasha (Nytt hopp), det sekulära högerpartiet Yisrael Beitenu (Vårt hem Israel), mittenpartiet Kahol Lavan (Blåvita alliansen), det vänsterorienterade partiet Meretz (Kraft), Arbetarpartiet och islamistiska Raam.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS