Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Polisen har spärrat av ett hus i stadsdelen Surry Hills i Sydney, där ett av tillslagen gjordes. Fyra män greps efter tillslag på fem platser.

Terrorplaner avslöjade i Australien

Terrorplaner på att störta ett flygplan har avslöjats i Australien. Säkerheten har nu höjts på landets flygplatser.

Fyra män har gripits i storstaden Sydney efter tillslag på fem olika platser, uppger polisen på en pressträff tillsammans med premiärminister Malcolm Turnbull.

- Jag kan rapportera att vi i går kväll har genomfört en stor antiterroroperation för att avbryta terrorplaner på att få ned ett flygplan, säger Turnbull.

Höjd säkerhet

Männen hade planer på att använda "en improviserad explosiv anordning", IED med engelsk förkortning som brukar användas om hemmagjorda sprängladdningar.

Enligt nyhetsredaktionen ABC hittades bombmaterial i ett av de hus som genomsöktes.

Det finns inga övriga detaljer om det misstänkta planerade terrordådet. Polisutredningen pågår fortfarande och fler gripanden kan vänta. Polisen misstänker "islamistisk terrorism".

- Exakt vad som ligger bakom detta är något vi behöver utreda vidare, säger Andrew Colvin vid den federala polisen enligt flera medier.

På den internationella flygplatsen i Sydney vidtogs säkerhetsåtgärder redan i torsdags, enligt Turnbull. Åtgärderna har nu utökats till stora flygplatser runt om i hela landet, både för inrikes- och internationella terminaler.

Längre köer

Resenärer uppmanas att planera för extra tid inför sina avgångar och ta med så lite handbagage som möjligt, men behöver inte vara oroliga enligt Turnbull.

- Det är viktigt att australier känner till det ökade hotet men de kan vara säkra på att vi har den bästa underrättelsetjänsten i världen och de arbetar, liksom min regering och alla delstatsregeringar runt om i Australien, för att australier ska vara säkra, säger premiärministern på pressträffen enligt australiska medier.

Terrorhotnivån för landet, nära lierat med USA, kvarstår och bedöms som "sannolik", vilket är oförändrat sedan 2014.

Enligt australiska myndigheter är planen det trettonde större terrorhotet som stoppats sedan terrornivån höjdes, och 70 personer har ställts inför rätta efter 31 olika antiterroroperationer.