Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den före detta CIA-chefen John Brennan. Arkivbild.

Tidigare CIA-chefer: Trump kväser fria ordet

En rad tidigare amerikanska CIA-chefer riktar skarp kritik mot president Donald Trumps beslut att dra in säkerhetsklassningen för John Brennan. Trump medger att åtgärden har med den så kallade Rysslandsutredningen att göra.

De före detta CIA-cheferna anser att behandlingen av Brennan, som var chef för underrättelsetjänsten under president Barack Obamas tid vid makten, är ett hot mot yttrandefriheten, rapporterar amerikanska medier.

Historiskt har före detta underrättelsechefer och andra personer med höga befattningar fått behålla sin säkerhetsklassning eftersom de fortsätter att fungera som rådgivare åt sina tidigare myndigheter. Klassificeringen avgör vilken typ av hemligt material de får ta del av.

Kritik från tungt håll

"Presidentens åtgärd vad gäller John Brennan och hoten om liknande åtgärder mot andra tidigare befattningshavare har ingenting att göra med vem som bör eller vem som inte bör inneha en säkerhetsklassning – utan handlar helt och hållet om att försöka kväsa det fria ordet", heter det i ett uttalande.

Kritiken mot Trump kommer från bland andra Robert Gates, George Tenet, Porter Goss, Leon Panetta och David Petraeus – samtliga tidigare CIA-chefer, utnämnda av både republikanska och demokratiska presidenter, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Trump har sagt att säkerhetsklassningen för en rad ytterligare personer, bland andra före detta FBI-chefen James Comey, den tidigare nationella underrättelsechefen James Clapper samt den före detta nationella säkerhetsrådgivaren Susan Rice, ska ses över. Även Michael Hayden, före detta CIA-chef, och den tidigare vice justitieministern Sally Yates ligger under luppen.

Parallell till Muellers utredning

Presidenten har ett horn i sidan till samtliga av dem.

I en intervju med The Wall Street Journal i onsdags drog Trump en direkt parallell mellan beslutet och den särskilde åklagaren Rober Muellers utredning av rysk inblandning i presidentvalet 2016 och misstänkt samarbete mellan Ryssland och delar av Trumpkampanjen.

- Jag kallar det en häxjakt, det är en bluff. Och de där människorna drev det, sade Trump i intervjun och tillade:

- Så jag anser att det är någonting som måste bli gjort.

Brennan var en av dem som presenterade underlag kring den ryska inblandningen i presidentvalet för Trump strax innan han tillträdde ämbetet.

CIA-cheferna kallar Trumps åtgärd politiskt motiverad.

Trumps tillbakadragning av säkerhetsklassningen har mött stark kritik i USA. I torsdags bad den tidigare amiralen William McRaven, befälhavare över den specialstyrka som dödade terrorledaren Usama bin Ladin, presidenten om att även dra in hans säkerhetsklassning.

- Med ditt agerande, har du fått oss att skämmas inför våra barn, förödmjukar oss på världsarenan och – värst av allt – splittrar oss som nation, sade McRaven, skriver Reuters.