Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Tjeckiens premiärminister Andrej Babis sade att misstroendeomröstningen var ett försök av hans rivaler att destabilisera landet.

Tjeckiens Babis klarade misstroendeomröstning

Tjeckiens premiärminister och ledare för det populistiska partiet Ano, Andrej Babis, klarade en misstroendeomröstning under torsdagens småtimmar. Omröstningen hade föregåtts av en 17 timmar lång debatt.

Det krävdes 101 av parlamentets 200 mandat för att tvinga bort Babis, men oppositionen fick bara 85 röster. Detta sedan Socialdemokraterna och Kommunistpartiet backade Ano.

Miljardären Andrej Babis utreds för svindel och intressekonflikter både i Tjeckien och av EU-kommissionen. Tjeckisk polis har förordat att Babis åtalas för bedrägeri i samband med att hans företag Agrofert fick två miljoner euro i EU-stöd för tio år sedan.

Under söndagen demonstrerade över en kvarts miljon människor mot Babis. Det är de största protesterna i landet sedan 1989.

Koalitionen mellan Ano och Socialdemokraterna är bräcklig. Om den faller kommer Babis att behöva luta sig på det högerpopulistiska partiet SPD för att hålla sig kvar som premiärminister.