Toppminister avgår efter krisen i Canberra

Australiens utrikesminister Julie Bishop meddelar att hon avgår, efter en dramatisk och uppslitande strid om premiärministerposten.

ANNONS
|

Hon var en av tre kandidater till att ersätta Malcolm Turnbull när han på fredagen tvingades bort i en ledarskapsomröstning inom regerande Liberala partiet.

"Jag kommer att träda tillbaka från min regeringsposition som utrikesminister", meddelar hon i ett uttalande, men tillägger att hon ämnar behålla sin parlamentsplats.

Om hon skulle lämna även den hotas regeringens minimala majoritet i parlamentet. Liberala partiet står redan inför utmaningen att vinna fyllnadsvalet till den plats som Turnbull inte är intresserad av att ha kvar efter att han petats som ledare.

Taktikröstande

Bishop, som representerar partiets mittfåra, samlade betydligt färre röster än de två konservativa utmanarna, tidigare inrikesminister Peter Dutton och finansminister Scott Morrison. I en läckt konversation mellan flera partimedlemmar framgår hur de tryckt på för att av taktiska skäl avstå från att rösta på Bishop, med syfta att säkra en vinst för Morrison – som i slutändan också drog det längsta strået.

ANNONS

"Trots att våra hjärtan dras till Julie måste vi rösta med våra huvuden på Scott", skriver parlamentsledamoten Paul Fletcher i chatten, enligt mediebolaget ABC.

Debatt om glastak

Bishops öde väcker diskussioner om situationen för kvinnor inom australisk politik. Hon var Australiens första kvinnliga utrikesminister och Liberala partiets första kvinnliga vice ordförande. Hon har berättat om hur hon inte upplevde sig lyssnad på i samma utsträckning som sina manliga kollegor i regeringen under ex-premiärministern Tony Abbott, där hon var enda kvinna.

Scott Morrison, Australiens sjunde premiärminister på elva år, har lovat att försöka ena det splittrade Liberala partiet. Han arbetar med att sätta ihop sitt nya kabinett, efter en rad ministeravgångar.

Rättad: I en tidigare version angavs felaktigt antal premiärministrar i Australien under de senaste elva åren.

TT

Bakgrund: Turnbulls fall från makten

Malcolm Turnbull tog över premiärministerposten i Australien 2015, sedan han vunnit en partiledaromröstning i Liberala partiet mot den dåvarande premiärministern Tony Abbott som plågats av låga opinionssiffror.

Efter ett halvår på posten utlyste Turnbull ett tidigarelagt parlamentsval, som hölls i juli 2016. Det blev dock en besvikelse för honom och Liberala partiet, som förlorade flera mandat i representanthuset vilket innebar att regeringskoalitionen enbart nådde majoritet med ett mandat.

Den ställningen i parlamentet, liksom spänningar inom det egna partiet, gav Turnbull en svår tid vid makten. Han tvingades göra flera eftergifter åt den mer konservativa falangen inom partiet, däribland i frågan om samkönade äktenskap som kunde legaliseras först efter en folkomröstning.

Liberala partiet har halka efter oppositionspartiet Labor i opinionsmätningarna inför nästa års val. Under sina sista veckor vid makten tvingades Turnbull även backa från förslag på energi- och skatteområdet.

Efter att först ha vunnit en knapp seger i en ledarskapsomröstning mot utmanaren Peter Dutton samlade den senare snabbt en majoritet inom partiet för att tvinga fram en ny omröstning den 24 augusti, där Turnbull tvingades bort.

Källa: Landguiden

ANNONS