Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Barnaby Joyce. Arkivbild.

Toppolitikern måste lämna parlamentet

Australiens vice premiärminister Barnaby Joyce måste avgå, efter en politisk skandal där politiker med dubbelt medborgarskap valts in i parlamentet. Beskedet gör att regeringskoalitionen förlorar sin majoritet.

Australiens vice premiärminister Barnaby Joyce blev invald i parlamentet trots att han även är medborgare i Nya Zeeland. Det var fel, slår högsta domstolen i Australien nu fast. Australier kan inte sitta i parlamentet om de är medborgare i ett annat land.

Joyce lämnar även sina uppgifter som minister.

- Jag kan inte ha en ministerpost om jag inte sitter i parlamentet, säger han, enligt Sydney Morning Herald.

Sitter kvar

Turbulensen kring medborgarskap har varit en följetong i australisk politik på senare tid. I fall efter fall har det kommit fram att ledamöter ovetandes kan ha varit medborgare i andra länder.

Ytterligare fyra ledamöter med dubbelt medborgarskap valdes in på samma felaktiga grund, enligt domstolen. Två andra ledamöter som fanns med i samma fall kan däremot sitta kvar.

Barnaby Joyce har inte vetat om att han var medborgare i Nya Zeeland. Hans pappa kom därifrån till Australien på 1940-talet. Den som föddes utomlands med en nyzeeländsk pappa mellan 1949 och 1978 blev automatiskt medborgare i Nya Zeeland.

Trodde inte

- Varken jag eller mina föräldrar har haft någon anledning att tro att jag är medborgare i ett annat land, har Joyce tidigare sagt.

Joyce har avsagt sig sitt medborgarskap i Nya Zeeland, skriver AFP.

Domstolens beslut innebär att premiärminister Malcolm Turnbulls regeringskoalition kommer att ha förlorat sin majoritet i parlamentet när det återsamlas den 27 november.

Regeln om att parlamentsledamöter bara får ha medborgarskap i Australien infördes 1901 för att se till att politikerna var lojala. Regeln har kritiserats för att vara omodern i ett land där över hälften av invånarna är födda utomlands eller är barn till invandrare.