Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Barnaby Joyce. Arkivbild.

Toppolitikern måste lämna parlamentet

Australiens vice premiärminister Barnaby Joyce måste avgå, efter en politisk skandal där politiker med dubbelt medborgarskap valts in i parlamentet. Beskedet gör att regeringskoalitionen förlorar sin majoritet.

Australiens vice premiärminister Barnaby Joyce blev invald i parlamentet trots att han även är medborgare i Nya Zeeland. Det var fel, slår högsta domstolen i Australien nu fast. Australier kan inte sitta i parlamentet om de är medborgare i ett annat land.

Joyce lämnar även sina uppgifter som minister.

- Jag kan inte ha en ministerpost om jag inte sitter i parlamentet, säger han, enligt Sydney Morning Herald.

Sitter kvar

Turbulensen kring medborgarskap har varit en följetong i australisk politik på senare tid. I fall efter fall har det kommit fram att ledamöter ovetandes kan ha varit medborgare i andra länder.

Ytterligare fyra ledamöter med dubbelt medborgarskap valdes in på samma felaktiga grund, enligt domstolen. Två andra ledamöter som fanns med i samma fall kan däremot sitta kvar.

Barnaby Joyce har inte vetat om att han var medborgare i Nya Zeeland. Hans pappa kom därifrån till Australien på 1940-talet. Den som föddes utomlands med en nyzeeländsk pappa mellan 1949 och 1978 blev automatiskt medborgare i Nya Zeeland.

Trodde inte

- Varken jag eller mina föräldrar har haft någon anledning att tro att jag är medborgare i ett annat land, har Joyce tidigare sagt.

Joyce har avsagt sig sitt medborgarskap i Nya Zeeland, skriver AFP.

Domstolens beslut innebär att premiärminister Malcolm Turnbulls regeringskoalition kommer att ha förlorat sin majoritet i parlamentet när det återsamlas den 27 november.

Regeln om att parlamentsledamöter bara får ha medborgarskap i Australien infördes 1901 för att se till att politikerna var lojala. Regeln har kritiserats för att vara omodern i ett land där över hälften av invånarna är födda utomlands eller är barn till invandrare.