Torra hotar Sánchez med slopat stöd

Efter oroligheter kritiserar Spaniens premiärminister Pedro Sánchez Kataloniens regionpresident Quim Torra för att ha "eggat upp radikaler". Torra hotar i sin tur Sánchez med att det snart är slut med stödet till honom nationellt om inte Madrid går med på en mekanism för ökat katalanskt självbestämmande.

ANNONS
|

- Om det inte etableras en mekanism under november kommer inte självständighetspartierna längre garantera stabilitet i det spanska parlamentet åt herr Pedro Sánchez, säger Torra.

Uttalandet kom sedan Sánchez kritiserat att hundratals självständighetsivrare rev ner avspärrningar framför regionparlamentet i Barcelona sent på måndagskvällen och drabbade samman med polis. Den katalanska ledaren för Ciudadanos, som motsätter sig självständighet, tvingades lämna byggnaden med poliseskort.

Tidigare blockerade demonstranter vägar och tågspår under protesterna som markerade årsdagen för den olagligförklarade självständighetsomröstningen i regionen. I ett tal berömde Torra aktivisternas metoder.

ANNONS

"Våld är inte rätt väg", svarar Sánchez på Twitter, och kräver att Torra håller sig till skyldigheter att inte äventyra allmän ordning.

Den socialdemokratiske premiärministern kritiseras av den konservative oppositionsledaren Pablo Casado för undfallenhet gentemot separatisterna.

TT-AFP

Bakgrund: Katalonienkrisen

Den 1 oktober 2017 höll Katalonien folkomröstning om huruvida regionen ska fortsätta vara del av Spanien eller bryta sig ur och bli självständig. Av de 42,3 procent av de röstberättigade som röstade sade 90 procent ja till självständighet.

Folkomröstningen hade olagligförklarats av Spaniens författningsdomstol, och valdagen var stundtals våldsam när polis försökte hindra väljare från att rösta.

Den 27 oktober röstade regionparlamentet igenom en självständighetsförklaring.

Centralregeringen reagerade genom att avsätta regionregeringen och upplösa regionparlamentet, med stöd i konstitutionens artikel 155. Nyval utlystes till den 21 december.

Flera ministrar och andra delaktiga i självständighetsrörelsen har häktats eller har en arresteringsorder mot sig, bland dem den avsatte regionpresidenten Carles Puigdemont, som gått i exil.

I nyvalet vann återigen självständighetsivrande partier majoritet i parlamentet. Först efter flera försök kunde man välja en ny regionpresident, Quim Torra.

ANNONS