Familjemedlemmar är samlade utanför domstolen i Béni Mellal. Bilden togs i början av september 2018, då den första domstolsförhandlingar hölls i målet.
Familjemedlemmar är samlade utanför domstolen i Béni Mellal. Bilden togs i början av september 2018, då den första domstolsförhandlingar hölls i målet. Bild: Nadine Achoui-Lesage/AP/TT

Torterade flicka – män döms för gruppvåldtäkt

En tonårsflicka säger att hon hölls fången i två månader och våldtogs och torterades. Nu har en domstol i Marocko dömt elva män till 20 års fängelse vardera för delaktighet i det osedvanligt grova våldtäktsdådet, som har mötts av en våg av vrede i landet.

ANNONS

Den 17-åriga flickan berättade om tortyren i en video som hon lade upp nätet 2018. I den visade hon upp ärren hon hade fått efter att männen bränt henne med cigarettfimpar och hur de hade ristat in tatueringar på hennes kropp.

Flickans offentliga vittnesmål var ovanligt i det konservativa nordafrikanska landet, där våldtäktsoffer ofta har utsatts för stigmatisering och ansetts bära skulden för våldet de har utsatts för.

En domstol i staden Béni Mellal i centrala Marocko har nu slagit fast att de elva männen i det uppmärksammade fallet är skyldiga till bland annat människorov och våldtäkt, säger flickans målsägarbiträde Ibrahim Hachane till nyhetsbyrån AFP. Förutom fängelsestraffet ska de även betala motsvarande drygt 190 000 kronor.

ANNONS

Domen kommer dock att överklagas av målsägarbiträdet eftersom han anser att de 20-åriga fängelsestraffen är för låga. Det strängaste straffet för trafficking är 30 års fängelse i Marocko.

– Offret genomgår fortfarande behandling och det hon gick igenom kommer hon att bära med sig resten av livet, påpekar han.

2018 trädde en ny lag i kraft i Marocko som för första gången gav kvinnor i landet rättsligt skydd mot "handlingar som betraktas som trakasserier, aggressivitet, sexuellt utnyttjande eller misshandel". Tack vare den nya lagen har våldsoffer också börjat erbjudas stöd.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS