President Donald Trumps förre kampanjchef Paul Manafort, som fällts för flera brott inom ramarna för den så kallade Rysslandsutredningen i USA. Arkivbild
President Donald Trumps förre kampanjchef Paul Manafort, som fällts för flera brott inom ramarna för den så kallade Rysslandsutredningen i USA. Arkivbild

Totalt sju och ett halvt år för Manafort

USA:s president Donald Trumps förre kampanjchef Paul Manafort straffas med nya fängelsedomar. Till förra veckans förhållandevis lindriga påföljd läggs ytterligare drygt tre och ett halvt års tid i fängelse. Dessutom väcker en delstatsdomstol nya åtal mot honom.

ANNONS
|

Allt som allt står Manafort inför sju och ett halvt år i fängelse.

Förra veckan utdömde en federal domstol ett tre år och elva månader långt straff. På onsdagen meddelades att han dessutom döms till fängelse i sex år och en månad för korruption och försök till vittnespåverkan, rapporterar AFP och Reuters. Två och ett halvt av de åren kommer han kunna avtjäna parallellt med straffen som meddelades förra veckan.

- Den tilltalade är inte allmänhetens fiende nummer ett, säger Amy Berman Jackson, domare vid den federala domstolen i Washington DC, enligt Reuters.

ANNONS

- Men han är inte heller ett offer.

Åtal utan nådmöjlighet

I ett framträdande inför domstolens besked bad Manafort – till skillnad från tidigare tillfällen – om ursäkt för sina handlingar och sade att han tar på sig allt ansvar.

Det avfärdades av domare Berman Jackson.

- Att säga "Jag ber om ursäkt för att jag åkte fast" är ingen vidare övertygande vädjan om lindrigare straff, svarade hon när det utmätta straffet meddelades.

Vid sidan av det nya straffbeskedet har en domstol i delstaten New York väckt nya åtal mot Paul Manafort, rapporterar de internationella byråerna. Det innefattar totalt 16 punkter, bland annat bolånebedrägeri.

Åtalen riktas på delstatsnivå, vilket innebär att Manafort inte har någon möjlighet att benådas av presidenten i det fall han döms, till skillnad från domarna som fallit på federal nivå.

President Donald Trump säger varken eller om en eventuell benådan.

ANNONS

- Jag har inte ens tänkt tanken, som det är nu. Det är inte något som jag tänker på, säger Trump vid en pressträff några timmar efter domstolsbeskedet, och tillägger att han känner väldigt starkt för sin tidigare kampanjchef.

- Jag tycker att det är en väldigt trist situation.

"Förödmjukad en underdrift"

Precis som i torsdags förra veckan anlände 69-årige Paul Manafort, omskriven i USA för sin extravaganta livsstil och under många år en profil i republikanska kretsar i Washington DC, till domstolsförhandlingarna i rullstol, iklädd en grön fångdräkt.

Förra veckan utmätte domstolen i delstaten Virginia det första fängelsestraffet, samt miljonböter, för bland annat bedrägerier och skattebrott.

- Att säga att jag känner mig förödmjukad och skamsen vore en stor underdrift … Mitt professionella och ekonomiska liv är slaktat, sade han där och då.

ANNONS

Virginiadomaren TS Ellis anmärkte då på att Manafort nog skulle behöva be om ursäkt för sina handlingar vid kommande förhandlingar.

Mött domaren tidigare

Amy Berman Jackson är samma domare som förra sommaren beslutade att Manafort skulle sitta bakom lås och bom eftersom han anklagats för vittnespåverkan.

Det var också i hennes domstol som den förre kampanjchefen i höstas erkände sig skyldig till konspiration och lovade att samarbeta med den särskilde åklagaren Robert Muellers så kallade Rysslandsutredning, som undersöker rysk påverkan på valrörelsen 2016 och eventuellt samröre mellan Trumpkampanjen och Moskva.

Manafort var Trumps kampanjchef mellan maj och augusti 2016 men tvingades avgå sedan det framkommit att han arbetat för den proryske ukrainske presidenten Viktor Janukovytj och tagit emot olagliga betalningar.

Det var också Berman Jackson som senare slog fast att Manafort brutit mot uppgörelsen med Mueller, genom att ljuga för utredarna.

Strutsskinn och bilar

Det senaste året har varit omvälvande för Manafort som tidigare har ägt lyxbostäder, bilar, antikviteter och exklusiva kläder – som en jacka i pytonormskinn och en i strutsskinn, båda värda hundratusentals kronor.

President Trump, som upprepade gånger nekat till samröre med Moskva och attackerat Rysslandsutredningen, har uttryckt sympatier för Manafort. Ett antal analytiker i USA drar slutsatsen att Manafort ljugit för utredarna för att skydda presidenten i hopp om att så småningom bli benådad.

ANNONS
TT

Fakta: Paul Manafort

Paul Manafort är en politisk konsult som fyller 70 år om några veckor. Har genom åren jobbat med såväl Gerald Ford, Ronald Reagan, GeorgeHW Bush och Bob Doles presidentkampanjer.

På 1980-talet drev han ett lobbyingföretag i Washington DC som hjälpte politiska kandidater att bli valda för att sedan utöva lobbying på dessa. Därefter satsade han på utrikespolitiskt lobbyingarbete. Har bland annat arbetat för Filippinernas diktator Ferdinand Marcos och flera afrikanska envåldshärskare.

Mellan maj och augusti 2016 var han chef för Donald Trumps presidentvalskampanj. Manafort avgick sedan hans arbete för den proryske ukrainske presidenten Viktor Janukovytj, som bland annat ska ha resulterat i olagliga betalningar på cirka 100 miljoner kronor, blivit känt. Han har fällts för flera brott inom ramarna för den så kallade Rysslandsutredningen.

Bakgrund: Rysslandsutredningen

Den tidigare FBI-chefen och juristen Robert Mueller har sedan i maj 2017 som särskild åklagare utrett misstänkt rysk inblandning i USA:s presidentval 2016 samt huruvida Moskva agerade i samröre med Trumpkampanjen. Det hela har kommit att kallas Rysslandsutredningen.

Misstankarna om samröre mellan Trumps stab och den ryska regeringen, som amerikanska underrättelsetjänster har slagit fast lade sig i valrörelsen 2016, har förföljt presidenten sedan han tillträdde 2017. Detta bland annat eftersom Rysslands tidigare USA-ambassadör Sergej Kisljak hade flera möten med företrädare för Trumpkampanjen före valet.

Donald Trump själv har upprepade gånger sagt att hans kampanj inte konspirerat med Ryssland och kallat Muellers utredning för en häxjakt. Även Moskva har förnekat all inblandning i försök att påverka presidentvalet.

Rysslandsutredningen har hittills resulterat i att minst sju personer erkänt sig skyldiga eller fällts och att ytterligare minst 27 åtalats, vid sidan av tre ryska företag. Bland de dömda finns presidentens tidigare kampanjchef Paul Manafort och Donald Trumps tidigare advokat Michael Cohen.

Rysslandsutredningen är nästan färdigställd, enligt uppgifter i amerikanska medier. När den är helt klar kommer Robert Mueller att lämna över den till justitieminister William Barr – som tillsattes av Trump och som tidigare kritiserat utredningen – som avgör hur mycket av den som ska offentliggöras.

Källa: The Wall Street Journal med flera

ANNONS