Gavin Newsom, guvernör i Kalifornien. Arkivbild.
Gavin Newsom, guvernör i Kalifornien. Arkivbild. Bild: Marcio Jose Sanchez/AP/TT

Transpersoner får välja fängelse i Kalifornien

ANNONS

Transpersoner, intersexuella eller icke-binära som sätts i fängelser i delstaten Kalifornien i USA ska framöver få välja om de vill bli placerade i ett kvinno- eller mansfängelse. Detta efter att delstatens guvernör Gavin Newsom undertecknat en ny lag, rapporterar San Francisco Chronicle.

Tidigare har transpersoner i regel placerats i ett fängelse utifrån den könstillhörighet de tilldelats vid födseln.

De som förespråkar en systemändring, däribland frihetsberövade transpersoner, har påpekat att de rådande reglerna gör internerna sårbara för attacker. En studie från University of California Irvine 2007 pekade på att fängslade transkvinnor i Kalifornien löper 13 gånger större risk att utsättas för sexuellt våld av män. 59 procent av de tillfrågade uppgav att de blivit överfallna i fängelset.

ANNONS
comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS