Den stora finska vårdreform som nu går i graven rörde bland annat privatisering av äldreboenden. Arkivbild.
Den stora finska vårdreform som nu går i graven rörde bland annat privatisering av äldreboenden. Arkivbild.

"Triangeldrama" i Finland – vårdreform död

Statsministern i Finland lämnar in sin avskedsansökan. Obegripligt, eller listig taktik av det finländska Centerpartiet? En sak är klar: Just nu blir det inget av med de reformdelar som rör den stora privatiseringen av bland annat äldreboenden och socialvård.

ANNONS
|

Förväntningarna var att talmannen i dag skulle konstatera att tiden var för kort för den stora finska vårdreformen. Reformen innebar att sjukvården skulle organiseras i landskap motsvarande svenska regioner, vilket är en process som involverar många grundlagsfrågor som inte lyckats lösas i tid.

Nu väljer alltså statsminister Juha Sipilä (C) att lämna sin post.

- Det är ytterst svårt att förstå varför han avgår nu. Det är bara frågetecken hela vägen, säger Göran Djupsund, professor i statsvetenskap vid Åbo akademi.

ANNONS

Djupsund konstaterar att den stora vårdreformen är död. Det hela har ansetts vara ett hastverk med liten chans att hinnas med före riksdagsvalet den 14 april.

- Det är så många frågor som rör grundlagen, så reformen borde ha förberetts mer.

"Nu får det vara nog"

Han tror att statsministern helt enkelt konstaterar att han misslyckats – och tar konsekvenserna av det.

- Jag får en bild av att statsministern tycker att "nu får det vara nog" och avgår, säger Göran Djupsund.

Men Jan Sundberg, professor i statsvetenskap vid Helsingfors universitet, ser en centerpartistisk list bakom avgångsbeslutet.

- Det här är ett triangeldrama med tre parter. Centerpartiet som vill ha landskapen, och det moderata Samlingspartiet som vill ha valfrihet – det vill säga kommersialisering av vården, äldrevården och socialtjänsten. Och så de blå, Sannfinländarna, som vill ha skärpt invandringspolitik, säger han.

ANNONS

De tre parterna har förhandlat med varandra och fått igenom olika delar. Men enligt Jan Sundberg och Göran Djupsund har det enorma paketet kritiserats kraftigt, inte minst på grund av frågetecknen ur grundlagssynpunkt.

Smart av Centern

Socialdemokraterna som leder opinionen i Finland inför det stundande valet vill inte veta av någon privatisering, säger Jan Sundberg.

- På sätt och vis är det här smart av Centern, för efter valet kan de hitta nya konstellationer för delar av reformen. De kan plocka ut delar och på så sätt få med Socialdemokraterna.

Det som kan ha spelat in i misslyckandet är de vårdskandaler inom äldrevården som rullats upp i Finland på senare tid, menar han, där privata vårdföretag har anklagats för vanvård.

- Socialdemokraterna vill väldigt gärna komma in i regeringen, säger Jan Sundberg.

Det kan därför bli så att Socialdemokraterna nu kommer att vilja göra upp med Centern, som får sina landskap och delar av vårdreformen, men att de delar som avser valfriheten och privatiseringen samtidigt slopas.

ANNONS

Privatisering stendöd

- Ute på landsbygden är detta med privatiseringen inte populärt. De stora jättarna kommer inte vilja driva äldreboenden där. Dessutom kan det bli stora problem med vårdbolag som har sin bas i skatteparadis som Caymanöarna. Det finns också mycket populism i detta.

Med en dryg månad kvar till valet kan regeringens avgång innebära att Centerns usla opinionssiffror nu bättras på, tror Jan Sundberg.

- De kan nog hinna plocka ut delar av det stora vårdreformspaketet, säger han.

Men privatiseringsdelarna kommer inte att leva vidare om Centern och Socialdemokraterna får som de vill. De delarna är ohjälpligt stendöda. I alla fall för tillfället, enligt Jan Sundberg.

TT

ANNONS