Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

USA:s president Donald Trump och hans fru Melania Trump har landat i Paris. Presidentplanet Air Force One tog mark på Orlyflygplatsen i den franska huvudstaden omkring klockan kvart i nio på morgonen.

Trump öppnar för klimatsamarbete

USA och Frankrike har kommit överens om att verka för "fri och rättvis handel". Det meddelade Frankrikes president Emmanuel Macron efter mötet med sin amerikanske kollega Donald Trump. Trump öppnade också för en förändring av sin klimatpolitik.

Inställningen till frihandel har varit en stöttesten mellan USA och Europa alltsedan Donald Trump tillträdde presidentposten. Men efter ett möte med sin amerikanske kollega i Paris meddelar nu Frankrikes president Emmanuel Macron att han och Trump enats om att verka för "fri och rättvis handel".

Trump tillägger å sin sida att handelsöverenskommelser måste vara "ömsesidiga och rättvisa".

- För att tillåta vårt folk att följa sina drömmar, att uppnå sina drömmar, måste vi tackla orättvis handelspraxis som skadar våra arbetare, säger Trump.

Klimatöppning

Ytterligare en skiljelinje har gått genom klimatpolitiken, sedan Trumps beslutat att frånträda Parisavtalet om bindande utsläppsminskningar. Inför mötet sade Macron att han hoppades få Trump att ändra uppfattning i frågan, och kanske lyckades den franske presidenten i sin avsikt.

- Vi kommer att tala om Parisavtalet. Kanske kommer någonting att hända i framtiden, och kanske gör det inte det och då är det ok det också, svarar Trump, något kryptiskt, på en direkt fråga från en reporter under presskonferensen efter mötet.

- Vi berörde Parisavtalet i korthet och vi får se vad som händer, tillägger Trump.

Macron betonar också fortsatt dialog i frågan:

- Vad gäller klimatet så vet vi var våra meningsskiljaktigheter finns, det är viktigt att vi fortsätter tala om det här.

Den franske presidenten säger sig vidare vara mycket nöjd med torsdagens samtal med den amerikanska presidenten, och att USA och Frankrike kommer att ta fram en gemensam plan för hur de ska samarbeta framöver under de närmsta månaderna. Förutom handel nämnde han kamp mot nätkriminalitet, samt mot terrorism.

Leenden och kindpussar

När Macron tidigare i dag tog emot Trump vid Invalidsjukhuset i Paris var de bägge presidenterna idel leenden.

- Emmanuel, trevligt att se dig. Det här är så vackert, utbrast Trump när han klev ur sin limousin, rapporterar Reuters.

Macron hoppas att mötet med den amerikanske kollegan ska stärka Frankrikes roll på den världspolitiska arenan, medan Trump, som allt mer blir isolerad bland världsledare, behöver en vän utomlands. Mötet är sannolikt ett välkommet avbrott från kontroverserna på hemmaplan, där sonen Donald Trump Jr:s ryska kontakter under den amerikanska valrörelsen dominerat nyhetsveckan.

Frågorna förföljde honom över Atlanten. Trump den äldre beskriver Trump den yngre som en "underbar ung man" som inte begått något fel, och tillägger att "de flesta skulle ha tagit det mötet".

Kommentarerna syftar på mötet med juristen Natalia Veselnitskaja, som enligt utsago skulle kunna erbjuda skadlig information om Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton.

Syrien och Ryssland

Macron och Trump talade också om relationerna med Ryssland.

- Vi har många meningsskiljaktigheter med Ryssland. Men den nuvarande situationen i Syrien gör att det är nödvändigt att samarbeta och dela information, säger Macron.

Trump tar upp den fem dagar långa vapenvilan i Syrien som ett exempel på att samtalen med Putin gett effekt. Även om fem dagar inte låter som någon betydande period så är det lång tid när det gäller Syrien, menar han:

- Det är många människor som inte blivit dödade under den tiden, säger Trump, som tillägger att arbete pågår med att få till stånd ytterligare en vapenvila i en annan del av Syrien.