Trump föreslår Kavanaugh som ny HD-domare

USA:s president Donald Trump nominerar 53-årige Brett Kavanaugh till posten som ny domare i USA:s högsta domstol. Nu måste senaten godkänna Trumps förslag.

ANNONS
|

Trump sade vid tillkännagivandet att en domares åsikter inte är det viktigaste för nomineringen.

- Det viktiga är inte en domares politiska åsikter, utan om de kan sätta sina åsikter åt sidan för att göra vad lagen och konstitutionen kräver, säger Trump.

Brett Kavanaugh är i dag verksam vid en appellationsdomstol i huvudstadsområdet District of Columbia och har tidigare jobbat för Anthony Kennedy samt för president GeorgeWBush. Han har även arbetat för den särskilde åklagaren Kenneth Starr som utredde president Bill Clinton.

ANNONS

Ersätter Anthony Kennedy

Tillsättningen av Kavanaugh har blivit möjlig efter att 81-årige Anthony Kennedy bestämt sig för att gå i pension den sista juli.

- Det är en ära att nomineras till att fylla hans plats i Högsta domstolen, säger Kavanaugh vid tillkännagivandet i Vita huset.

Senaten kommer att behöva godkänna Trumps nominering. Republikanerna hoppas ha den nya domaren på plats i god tid före mellanårsvalet den 6 november, eftersom det finns en liten risk att partiet förlorar majoriteten i senaten då.

Viktigt val

Valet av den nye HD-domaren kan få stor inverkan. Den avgående Kennedy har ofta varit avgörande när domstolen, som består av nio domare, har stått och vägt i känsliga frågor. Det är till stor del på grund av honom som aborträtten upprätthölls 1992 och samkönade äktenskap blev lagligt 2015.

Trump skriver i ett mejl till sina anhängare att Kavanaugh kommer att skydda deras religionsfrihet, skydda rättssäkerheten och tolka konstitutionen som den var tänkt av landets grundare.

"Senatens liberaler vet att vi har möjlighet att omforma Högsta domstolen för en hel generation, och de är redo att obstruera och lansera en smutskastningskampanj mot vår nominerade", skriver han.

ANNONS

Kavanaugh lovar att ha ett öppet sinne.

- Om det godkänns av senaten kommer jag att hålla ett öppet sinne i varje enskilt fall. Och jag kommer att sträva efter att skydda USA:s konstitution och den amerikanska rättssäkerheten, säger Kavanaugh.

TT

Fakta: Högsta domstolen i USA

Högsta domstolen har sitt säte i USA:s huvudstad Washington DC. Den inrättades 1789 och är den dömande makt som ska balansera den verkställande (presidentämbetet) och den lagstiftande (kongressen) makten. I praktiken avgör domstolen huruvida lagar och domar är i enlighet med USA:s grundlag som skrevs 1787 och ratificerades 1788 samt dess 27 tillägg. Bland tilläggen finns den så kallade Bill of Rights (de tio första tilläggen) som ratificerades 1791.

Domstolen ska ha nio medlemmar som utses av presidenten på livstid. De kan dock pensionera sig på egen begäran samt i teorin avsättas genom riksrätt. Domarna måste godkännas av en majoritet av senatens medlemmar.

När man talar om HD:s medlemmar som konservativa eller liberala menar man främst i synen på grundlagstolkning. De konservativa tycker att lagtexten ska tolkas strikt, de liberala anser att aktuella förhållanden får spela in. En president har genom sina nomineringar därmed chans att påverka om domstolen får liberal eller konservativ tyngd.

Källa: Supremecourt.gov

ANNONS