Trump försäkrar att han har makt att benåda

USA:s president Donald Trump slår fast att han har "absolut makt" att fatta beslut om benådningar. Detta efter att han ska ha undersökt möjligheten att fria medarbetare och släktingar, om de skulle fällas i de pågående Rysslandsutredningarna.

ANNONS
|

Det är på Twitter som Trump konstaterar att "alla håller med om att den amerikanska presidenten har absolut makt att benåda". Han tillägger dock: "Varför tänka på det när det enda brottet så här långt är läckor mot oss? Fejkade nyheter."

Kommentaren väcker uppmärksamhet efter medieuppgifter i veckan om att han nyligen hört sig för hos sina juridiska experter om vilken makt han har som president att benåda andra – och även sig själv. Uppgifterna kommer från Washington Post, som hänvisar till källor nära regeringen.

Avfärdas

Trumps nyfikenhet på området ska ha väckts mot bakgrund av utredningarna om huruvida presidenten och medlemmar av hans kampanjstab samarbetade med Ryssland för att påverka presidentvalet i fjol till Trumps fördel.

ANNONS

Washington Posts rapportering avfärdas dock av en av Trumps advokater, Jay Sekulow.

- Jag vet inte vad detta kom ifrån. Det finns inget att benåda, sade Sekulow vid ett framträdande i lördags kväll, enligt nyhetsbyrån AP, och tillade att "det som händer i Washington är en attack mot presidenten".

Kommande förhör

Amerikanska presidenter har befogenhet att benåda personer som dömts för brott som utreds på federal nivå, av myndigheter såsom poliskåren FBI. Men det pågår en debatt bland juridiska experter om huruvida presidenten också har möjlighet att benåda sig själv, skriver New York Times.

Den kommande veckan är Trumps äldste son Donald Trumpjr, presidentens svärson och rådgivare Jared Kushner samt Trumps tidigare kampanjchef Paul Manafort kallade att vittna inför utskott i senaten om sina kontakter med ryska företrädare.

TT
Bakgrund: Trump och Ryssland

Frågan om Trumpstabens kontakter med Ryssland har skapat rubriker i flera månader. USA:s underrättelsetjänster har pekat ut ryska hackare för inblandning i fjolårets valrörelse. Många undrar om det var till presidentens fördel – och om viss aktivitet skett i maskopi med Trumps kampanj. I dagsläget pågår utredningar i kongressens, FBI:s och olika underrättelsetjänsters regi.

Under valrörelsen uttryckte Trump beundran för Rysslands president Vladimir Putin. Trump har nu tillsatt en förhållandevis ryssvänlig stab, exempelvis har utrikesminister Rex Tillerson varit vän med Putin i många år. Trumps nationelle säkerhetsrådgivare Michael Flynn, som haft uppdrag i Moskva, tvingades dock avgå sedan han inte sagt hela sanningen till vicepresidenten om sina kontakter med Rysslands USA-ambassadör Sergej Kisljak före Trumps tillträde. Även justitieminister Jeff Sessions träffade under fjolåret ambassadören, och har därför sagt att han inte kommer att vara inblandad i utredningen om ryska kopplingar till presidentvalet. Nyligen framkom att även Jared Kushner, Trumps rådgivare och svärson, hade möten med Kisljak före maktskiftet i Washington DC.

De rysk-amerikanska relationerna var kyliga under Trumps företrädare Barack Obamas tid, bland annat i ljuset av Rysslands inblandning i Ukrainakonflikten och annektering av Krim samt de sanktioner som följde på den.

ANNONS