Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Trump försäkrar att han har makt att benåda

USA:s president Donald Trump slår fast att han har "absolut makt" att fatta beslut om benådningar. Detta efter att han ska ha undersökt möjligheten att fria medarbetare och släktingar, om de skulle fällas i de pågående Rysslandsutredningarna.

Det är på Twitter som Trump konstaterar att "alla håller med om att den amerikanska presidenten har absolut makt att benåda". Han tillägger dock: "Varför tänka på det när det enda brottet så här långt är läckor mot oss? Fejkade nyheter."

Kommentaren väcker uppmärksamhet efter medieuppgifter i veckan om att han nyligen hört sig för hos sina juridiska experter om vilken makt han har som president att benåda andra – och även sig själv. Uppgifterna kommer från Washington Post, som hänvisar till källor nära regeringen.

Avfärdas

Trumps nyfikenhet på området ska ha väckts mot bakgrund av utredningarna om huruvida presidenten och medlemmar av hans kampanjstab samarbetade med Ryssland för att påverka presidentvalet i fjol till Trumps fördel.

Washington Posts rapportering avfärdas dock av en av Trumps advokater, Jay Sekulow.

- Jag vet inte vad detta kom ifrån. Det finns inget att benåda, sade Sekulow vid ett framträdande i lördags kväll, enligt nyhetsbyrån AP, och tillade att "det som händer i Washington är en attack mot presidenten".

Kommande förhör

Amerikanska presidenter har befogenhet att benåda personer som dömts för brott som utreds på federal nivå, av myndigheter såsom poliskåren FBI. Men det pågår en debatt bland juridiska experter om huruvida presidenten också har möjlighet att benåda sig själv, skriver New York Times.

Den kommande veckan är Trumps äldste son Donald Trump jr, presidentens svärson och rådgivare Jared Kushner samt Trumps tidigare kampanjchef Paul Manafort kallade att vittna inför utskott i senaten om sina kontakter med ryska företrädare.