Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Brett Kavanaugh och hans fru Ashley Estes Kavanaugh svarar på frågor i en tv-intervju om anklagelserna mot honom.

Trump försvarar sin domarkandidat

Två kvinnor anklagar Donald Trumps tilltänkte HD-domare Brett Kavanaugh för sexuella övergrepp. Nu går USA:s president återigen ut offentligt och försvarar 53-årige Kavanaugh.

"Demokraterna arbetar hårt för att förgöra en underbar man, en man som har potentialen att bli en av de största domarna i Högsta domstolen någonsin, med en lång rad falska anklagelser vars like aldrig tidigare har skådats!" twittrar Trump.

Både Kavanaugh och en av de kvinnor som anklagat honom för övergrepp, Christine Blasey Ford, ska på torsdag vittna inför senatens justitieutskott. Utskottet har inte kallat fler vittnen, vilket orsakat högljudda protester från de som tror på Ford. Nu har Vita huset sagt sig vara svagt positivt till att även den andra kvinnan, Deborah Ramirez, ska få vittna.

- Det är vi öppna för, och det skulle kunna ske på torsdag, säger talespersonen Sarah Sanders till tv-kanalen ABC, enligt Washington Post.

Det är inte presidenten som avgör vem som får vittna, men Vita husets ord väger naturligtvis tungt när justitieutskottet, där Republikanerna har majoritet, avgör frågan.

Presidenten har nominerat Brett Kavanaugh som efterträdare till den avgående HD-domaren Anthony Kennedy. Det är oklart hur uppgifterna om sexuella övergrepp kommer att påverka utskottets samlade bedömning av Kavanaugh. Oavsett hur många som får vittna har Republikanerna sagt att de vill rösta om domaren så snart det bara går.

Själv nekar Kavanaugh till alla anklagelser. Hans eventuella framtid som domare i Högsta domstolen avgörs slutligen av hela senaten.