Enligt uppgifter till New York Times visste Donald Trump Jr att Rysslands regering var inblandad när han träffade en rysk advokat för att få veta saker om Hillary Clinton. Arkivbild.
Enligt uppgifter till New York Times visste Donald Trump Jr att Rysslands regering var inblandad när han träffade en rysk advokat för att få veta saker om Hillary Clinton. Arkivbild.

Trump försvarar sin son trots ryska kontakter

Den Rysslandsrelaterade skandalen kryper allt närmare president Donald Trump. En mejlväxling visar att hans son Donald Trump Jr erbjöds komprometterande uppgifter om Hillary Clinton. Men presidenten försvarar sin son.

ANNONS
|

USA:s president Donald Trumps äldste son Donald TrumpJr träffade den ryska juristen Natalia Veselnitskaja i juni, två dagar efter att fadern blev Republikanernas presidentkandidat. Presidentsonen lade på tisdagen ut en korrespondens med publicisten Rob Goldstone, som var dem som hjälpte till att arrangera mötet, på sitt Twitterkonto.

Enligt Goldstones mejl är det den ryska regeringen som ligger bakom den information som TrumpJr skulle få ta del av och att det skulle röra sig om graverande uppgifter om den demokratiska rivalen Hillary Clinton. I sitt svar till Goldstone skriver TrumpJr att "om det är vad du säger så älskar jag det".

ANNONS

Juristen nekar

TrumpJr har tidigare bekräftat att han träffat Veselnitskaja, men hävdar att det "inte ledde någon vart". Mötet ägde rum i Trump Tower i New York. Förutom Donald TrumpJr deltog också presidentens svärson Jared Kushner och dåvarande kampanjchef Paul Manafort.

I en intervju som Natalia Veselnitskaja gjort för tv-kanalen NBC säger hon att det inte alls var Clinton hon ville prata om med Trumps son, utan om de amerikanska sanktionerna mot Ryssland. Hon avfärdar också att hon skulle ha agerat på uppdrag av den ryska regeringen.

Kommer närmare presidenten

USA:s president var "inte medveten om och deltog inte i mötet", framhåller Mark Corallo, talesperson för Donald Trumps advokater. Men uppgifterna kommer ändå att få konsekvenser för presidenten, anser Dag Blanck, professor vid Svenska institutet för Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

- Det gör att den här frågan blir mer aktuell och inte kommer att försvinna. Trump vill ju hellre att diskussionen ska handla om sjukvårdsreformen som Republikanerna jobbar stenhårt på att få igenom. Men nu kommer fokus åter på Ryssland och presidentens kontakter med Ryssland, säger han.

ANNONS

- Men om det kommer att få presidenten att avgå är svaret nej. Det kommer han inte att göra. Men det är ytterligare en sten och en del i den här diskussionen om Ryssland, och det kommer närmare och närmare presidenten.

Beredd träffa utskottet

TrumpJr har meddelat att han är beredd att träffa det särskilda utskott i senaten som undersöker Rysslands förmodade påverkan på det amerikanska valet. Såväl republikanska som demokratiska ledamöter i utskottet anser att TrumpJr borde höras.

- Det är en väldigt allvarlig utveckling. Allting rättfärdigar en grundlig utredning. Alla som var på mötet borde ställas inför vårt utskott, säger Adam Schiff, den högste demokraten i representanthusets underrättelseutskott, till MSNBC.

President Trump försvarade sin son i ett uttalande på tisdagen och säger att "Min son är en förträfflig person och jag hyllar hans transparens".

Trump senior ovetande?

Frågan om Trumpstabens kontakter med Ryssland inför valet är en het fråga som utreds av flera instanser i USA. Rysslands regering har officiellt nekat till inblandning i valet och presidenten säger att det inte finns någon koppling till landet.

ANNONS

Den ryska juristen Natalia Veselnitskaja är inte välkänd i Ryssland och i maktborgen Kreml säger man sig inte känna till henne. Enligt AFP har hon som advokat företrätt sonen till en rysk tjänsteman på hög nivå i en internationell bedrägerihärva.

TT-AFP-Reuters
Bakgrund: Trump och Ryssland

Frågan om Trumpstabens kontakter med Ryssland har skapat rubriker i flera månader. USA:s underrättelsetjänster har pekat ut ryska hackare för inblandning i fjolårets valrörelse och många undrar om det var till presidentens fördel – och om viss aktivitet skett i maskopi med Trumps kampanj. I dagsläget pågår flera utredningar i såväl kongressens och federala polisens FBI:s som olika underrättelsetjänsters regi.

Under valrörelsen uttryckte Trump beundran för Rysslands president Vladimir Putin. Han har tillsatt en förhållandevis ryssvänlig stab. Trumps nationelle säkerhetsrådgivare Michael Flynn, som haft uppdrag i Moskva, tvingades avgå sedan han ljugit för vicepresidenten om sina kontakter med Rysslands USA-ambassadör Sergej Kisljak.

Även justitieminister Jeff Sessions träffade ambassadören i fjol, och har därför sagt att han inte kommer att vara inblandad i utredningen om ryska kopplingar till presidentvalet. Även Jared Kushner, Trumps rådgivare och svärson, har haft möten med Kisljak före maktskiftet.

Den 9 maj avskedade Trump FBI-chefen James Comey. I en intervju senare sade Trump att det hade med "Rysslandsgrejen" att göra. Comey har offentliggjort minnesanteckningar från sina möten med Trump, enligt vilka presidenten bad honom "släppa" utredningen av Flynn.

Den 17 maj utsåg vice justitieminister Rod Rosenstein den tidigare FBI-chefen Robert Mueller till särskild åklagare med ansvar för Rysslandsutredningen.

ANNONS