Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Vilken telefon använder Donald Trump här? En av de två krypterade eller den som är helt oskyddad? Arkivbild.

Trump fortsätter använda osäkrad Iphone

Trots ideliga påtryckningar fortsätter USA:s president Donald Trump att använda en oskyddad Iphone för sina personliga samtal. De amerikanska säkerhetstjänsterna är övertygade om att både ryssar och kineser lyssnar.

Under dagtid i Ovala rummet är det säkra fasta telefoner som används, men som världen fått lära sig de senaste två åren sprutar det ut inlägg på Twitter när Donald Trump är i de privata delarna av Vita huset. Det är också därifrån han ringer vänner, rådgivare eller pinglar för att skälla ut ett tv-bolag.

Det han använder, till de amerikanska säkerhetstjänsternas förtvivlan, är en oskyddad Iphone, skriver The New York Times. Tidningen har läst en rapport som visar att säkerhetstjänsterna är övertygade om att både de ryska och kinesiska motparterna lyssnar på samtalen. Den slutsatsen har de kunnat dra, bland annat efter egen avlyssning av utländska diplomater och tjänstemän.

Mildra handelskriget

Enligt tidningens källor använde kineserna avlyssningen för att försöka förmå inflytelserika personer i USA eller personer i Trumps närmaste omgivning att mildra det pågående handelskriget. Vilka som står närmast Trump framgår av samtalen. Ryssarna sägs lyssna mer rutinmässigt eftersom Trump och den ryske presidenten Vladimir Putin ändå kommer väl överens.

Enligt rapporten har Trump tre Iphones, varav två har krypteras av säkerhetstjänsten NSA. Men det är det tredje han föredrar, för i den finns alla hans personliga kontakter.

Inga sms

Även Barack Obama använde telefoner från Apple under sin tid i Vita huset, men de kunde inte användas för samtal eller för att ta bilder utan bara för att ta emot epost från en säker server. Att skicka sms var förbjudet för den tidigare presidenten.

Enligt The New York Times är den enda ljusglimten att Donald Trump aldrig skickar sms eller epost.