Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ett foto av den regimkritiske, saudiske journalisten Jamal Khashoggi hålls upp vid en protest utanför den saudiska ambassaden i USA:s huvudstad Washington DC i höstas.

Trump: Ingen pekar finger mot Saudiarabien

USA:s president säger sig vara arg över mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi men hävdar att ingen lägger skulden på Saudiarabiens kronprins. Han får mothugg av Turkiets president som uppmanar prinsen att avslöja mördarnas identitet.

Den amerikanske presidenten Donald Trump är "extremt arg och missbelåten" över mordet på Jamal Khashoggi, säger han vid en presskonferens efter G20-toppmötet i Japan.

- Men ingen har hittills direkt pekat finger mot Saudiarabiens framtida kung, hävdar Trump och understryker att Riyadh är en "fantastisk allierad".

Uttalandet går tvärs emot vad flera världsledare sagt. Och nyligen slog FN:s utredare Agnès Callamard fast att det finns bevis som kopplar den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman till mordet på den regimkritiske Khashoggi.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i sin tur uppmanar prins Mohammed bin Salman att avslöja vilka mördarna är. Han anser att den grupp på femton personer, som kom från Saudiarabien till Istanbul kort innan Khashoggi försvann på det saudiska konsulatet i staden, bär ansvaret för dådet.

- Det är ingen mening med att leta efter förövare någon annanstans, säger han vid en pressträff efter G20-mötet och lägger till att han anser att förövarna bör ställas inför rätta i Turkiet.

Det var den 2 oktober i fjol som Jamal Khashoggi gick in på det saudiska konsulatet i Istanbul i Turkiet. Exakt vad som hände därefter är oklart, men han kom aldrig levande därifrån.