Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

President Donald Trump laddar upp inför toppmötet med sin ryske kollega Vladimir Putin med golf i Skottland.

Trump listar EU och Ryssland som "fiender"

EU, Ryssland och Kina är alla USA:s fiender, på ett eller annat sätt, säger Donald Trump inför toppmötet med Vladimir Putin. USA:s president säger sig ha lågt ställda förväntningar inför mötet.

Europeiska unionen är USA:s fiende i handelsfrågor, svarar Trump på frågan om vilka han ser som sina största fiender globalt sett.

- Man tänker kanske inte på Europeiska unionen, men de är fiender. Ryssland är en fiende i vissa avseenden. Kina är en ekonomisk fiende, helt säkert en fiende. Men det betyder inte att de är dåliga. Det betyder ingenting. Det betyder att de är konkurrensinriktade, säger Trump i intervjun för amerikanska tv-kanalen CBS.

"Sprider fejknyheter"

Uttalandena om relationerna med EU fick EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk att reagera. "USA och EU är bästa vänner. Den som säger att vi är fiender sprider fejknyheter", skriver Tusk på Twitter.

I intervjun förklarar Trump att han inte har högt ställda förväntningar på toppmötet med Rysslands president Vladimir Putin.

- Jag går in med låga förväntningar. Jag har inte höga förväntningar, säger han.

Trump lovar att "inget dåligt" ska komma ut av mötet, och "kanske något bra". "Jag tror på att träffas", säger han.

"Borde skämmas"

Intervjun gjordes i lördags, dagen efter att det USA:s biträdande justitieminister Rod Rosenstein meddelat att USA åtalar tolv ryska agenter för att ha blandat sig i valrörelsen i USA genom att hacka Demokraternas mejlserver. På frågan om Trump kan tänka sig att be Putin utlämna de åtalade svarar Trump att han inte tänkt på den saken.

- Tja, jag kanske gör det. Jag har inte tänkt på det. Men absolut ska jag fråga om det. Men återigen, detta var under Obamaregeringen, säger Trump och tillägger att Demokraternas ledning borde "skämmas" för att de lät sig hackas.